Mária
-6 °C
-2 °C

Minisztériumok üresen, a Hattyúház tele

2006.06.16. 01:55
Több kormányzati épület válik feleslegessé, miután az új kormányban kevesebb minisztérium van. Hamarosan felszabadul a kulturális tárcának eddig helyet adó Wesselényi utcai irodaépület éppúgy, mint az IHM Dob utcai ingatlana. Az elképzelések szerint a felszabaduló ingatlanokat értékesítik. A hattyúházi bérlemény a jelek szerint megmarad.

Néhány héten belül teljesen felszabadul a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyet adó Wesselényi utcai irodaház. Az új kormányszerkezetben ugyanis újra egy tárcához került az oktatási- és a kulturális terület irányítása. A Hiller István vezetésével létrejött új minisztérium az OM-nek eddig helyet adó Szalay utcai ingatlanba költözik. Itt működött egyébként a Művelődési és Közoktatási Minisztérium 1998-ig, ekkor választotta szét a két területet az akkor hivatalba lépő Orbán-kormány.

Kiürül az egykori IHM épülete

Ugyancsak felszabadul az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak eddig helyet adó Dob utcai irodaépület. Itt a rendszerváltástól a Medgyessy-kabinet létrejöttéig a közlekedési tárca működött, ekkor viszont a közlekedési minisztériumot beolvasztották a gazdasági tárcába, viszont egy ciklus erejéig létrehozták az addig nem létező Informatikai és Hírközlési Minisztériumot. Az IHM megmaradó apparátusa a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumba költözik.

Egységes kormányzati negyed

A munkaügyi tárca eddig az Alkotmány utcában működött, az esélyegyenlőségi minisztérium pedig az Akadémia utcában, a Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a két minisztérium a Kálmán Imre utca egyik kormányépületébe költözik össze. Nemrég bejelentették: a kormány eltökélt szándéka, hogy egy helyre költözzék valamennyi minisztérium, ezért eladnák a belvárosi ingatlanokat. Szakértők szerint a Kopaszigát környékén, a csepeli szigetcsúcson, vagy Angyalföldön épülhetne fel a kormányzati negyed.

A Hattyúházban maradnak

A Hattyú Ház menedzsmentje az Index kérdésére elmondta, hogy a házat üzemeltető Első Budai Építő Rt. "nem készül szerződésmódosításra" a kormányzattal. A budai irodaházban 2004 óta az Országos Területfejlesztési Hivatal és az eddigi területfejlesztési miniszter kabinetirodája működik, úgy tudjuk, hosszabb futamidejű szerződés alapján. A hattyúházbeli külső irodabérlés kavarta a 2002-es kormányváltás utáni időszak egyik első botrányát, amely miatt -, bár nem fogadták el - Nagy Sándor is beadta lemondását az akkori Nemzeti Területfejlesztési Hivatal élén. Kolber István eddigi szakterülete most Lamperth Mónika önkormányzati tárcájához került.

Salamon Adorján irodapiaci szakértő szerint a kiürített minisztériumi épületek állapota miatt biztosra vehető, hogy amennyiben azokból a kormányzat valóban bevételre számít, akkor csak az értékesítés jöhet szóba. Az irodák piaci bérbeadásához ugyanis jelentős összeget kellene előbb felújításra költeni. Az Eston elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy már tapasztal némi érdeklődést a a bejelentések szerint akár a budapesti jó minőségű irodaállomány 10 százalékát megközelítő nagyságú portfolióra, de árakról spekulálni szerinte még nagyon korai.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!