Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

A kormány jóváhagyta a korrupcióellenes stratégiát

2001.02.20. 19:14
Összesen 191 milliárd forint fordítható az idén a mezőgazdaság támogatására, miután a kormány keddi ülésén elfogadta az agrártámogatási rendeleteket. A kabinet ülése utáni tájékoztatón kiderült az is, hogy a lehető legegyszerűbb eljárás segítségével, pénzes utalványokon fizetik ki a szövetkezeti külső üzletrészeseket. Gransperger Gyulát, az ÁPV Rt. távozó vezetőjét Faragó Csaba eddigi vezérigazgató-helyettes követi a vagyonkezelő szervezet élén - jelentette be Borókai Gábor kormányszóvivő.
A kormány elfogadta az agrártámogatási rendeleteket, ami már csak arra vár, hogy aláírja az agrár-, és a pénzügyminiszter - jelentette be a kabinet keddi ülése utáni tájékoztatón Boros Imre, PHARE-miniszter, a vidékfejlesztési tárca ideiglenes irányítója. Elmondta, összesen 191 milliárd forintot szánnak ebben az évben agrártámogatásokra. Ettől az évtől a minőségi támogatások körébe visszakerült a sertés- és a baromfitenyésztés is. Boros Imre emellett az Unióból érkező 26-28 milliárd forintos SAPARD-támogatásra is számít, amit a fejlesztések területén lehet majd felhasználni.

Boros rendet tett az FVM működési szabályzatában

Boros Imre
A kormány elfogadta az agrártámogatási rendeleteket
A kabinet döntött a külső üzletrészek kifizetésének szabályairól is. E szerint az igénybejelentések jogvesztő hatálya április 15-e, míg a szövetkezeteknek április 30-ig kell jelezni, tudnak-e fizetni - vagy igénybe veszik az állam által nyújtott kamatmentes hitelt, amit viszont egy éve alatt vissza kell fizetni. Boros Imre tájékoztatása szerint okulva a kárpótlási jegyek körüli anomáliákból, a lehető legegyszerűbb eljárást választották: a megyei FM hivataloknál kell az igényeket bejelenteni és utána, a pénzes postás fizeti ki a pénzt számukra.

Kérdésre az agrártárca ideiglenes irányítója közölte, a miniszterek jogállásával volt ellentétes az FVM szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ), ez indokolta annak módosítását. Az FVM belső szabályzata például eddig a politikai államtitkár hatáskörébe utalta a gazdasági döntéseket, de a munkaidő meghatározása is Szabadi Béla feladata volt. Boros Imre egy miniszteri rendelettel ,,rendet csinált". Arra a felvetésre, hogy az egyik hírügynökség szerkesztőségébe Tamás Károly kinevezését szorgalmazó, vidéki kisgazda szervezetek nyilatkozatai érkeztek az FVM közigazgatási államtitkárságáról, azt válaszolta: nem foglalkozik a kérdéssel, mert itt nem stimmel a feladó, de a címzett sem.

Faragó az ÁPV élén

Borókai Gábor
Az ÁPV Rt. hamarosan megszűnik, és két szervezet veszi át a feladatait
Borókai Gábor kormányszóvivő beszámolt arról, hogy március elsejei hatállyal lemondott Gransperger Gyula, ÁPV Rt. elnök-vezérigazgató utóda Faragó Csaba eddigi vezérigazgató-helyettes lesz. Borókai szerint az ÁPV Rt. hamarosan megszűnik, és két szervezet veszi át a feladatait: a nemzeti holding vagyonkezeléssel foglalkozik a jövőben, egy államigazgatási szervezet pedig a követeléseket hajtja majd be.

A kabinet második olvasatban jóváhagyta a korrupció ellenes stratégiát, így hamarosan törvénycsomagot nyújtanak be a parlamentnek. A változtatások szigorítanák a büntető törvénykönyvet, az összeférhetetlenségi szabályokat, a köztisztviselői törvényt, de a vagyonnyilatkozatok körét is érintené.

A polgári törvénykönyv módosításáról is határoztak a miniszterek, az ingatlanok elbirtoklásának időtartamát emelnék 10-ről 15 évre emelni. Ennek oka elsősorban az, hogy a rendszerváltás után 11 évvel még mindig nincs teljes körű leltár az állami vagyonról. A módosítás azt célozza, hogy azokat az ingatlanokat ne birtokolhassák el, amelyekről még nem is tud az állam. Borókai Gábor egyébként úgy tudja: az év végére készül majd el a teljes körű leltár az állami javakról. A kormány döntése értelmében 39 egykori honvédségi ingatlan kerül majd önkormányzati tulajdonba, a helyhatóságok azonban nem idegeníthetik el bizonyos ideig az ajándék ingatlanokat, hanem szociális, ifjúsági, vagy iparfejlesztési célra kell hasznosítaniuk azokat.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.