Alázták a kormányülésen az SZDSZ-es minisztereket

2008.03.31. 16:55

Fontosabb részletek
  • Gyurcsány Ferenc - ahogy megígérte - hétfőn április 30-i hatállyal felmentette Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi minisztert.
  • Kedden az összes SZDSZ-es miniszter lemondott április 30-i hatállyal.
  • Az MSZP kisebbségi kormányzásra készül május 1-től, és számítanak az SZDSZ külső támogatására. Õk viszont nem adnak biankó támogatást. Kormányban semmiképp sem akarnak együttműködni a szocialistákkal.
  • Fodor Gábor szerint nem biztos, hogy szakad a koalíció.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A parlamenti szünet után Mikola István a szociális népszavazásra hivatkozva az egészségbiztosítási törvény visszavonását forszírozta. A Fidesz "nagydoktora" szerint csak a kormány akarja itt az egészségügyet privatizálni. Hogy milyen is lenne egy esetleges törvénysemmisítés utáni egészségügy, arról Mikola csak annyit mondott: az emberek ne legyenek betegebbek, mint most.
  • Mikolának Puskás Tivadar tercelt. A KDNP-s képviselő szerint az állam igen is vállaljon több felelőséget a gyógyítási rendszerben. A kormány meg tisztelje meg a népet azzal, hogy törli a törvényt.
  • Kökény Mihály szocialista egészségügyes gyorsan világossá tette, hogy az MSZP soha nem lesz partner az egészségügyi jogszabály visszavonását szorgalmazó ellenzéki törvényjavaslathoz.
  • Igyekszik távol tartani magát a kormányoldal két pártja közötti iszapbirkózástól a nagyobbik ellenzéki párt. Orbán Viktor ugyan a Fidesz születésnapi buliján már a hétvégén bedobta a köztudatba az előrehozott választások lehetőségét, de a pártvezetés – tartva attól, hogy a túlzott nyomulás megint egységet kovácsolna a koalíciós felek között – úgy döntött, hallgatásba burkolóznak a kormányválság idejére. A párt egy-egy politikusa rendszeresen megpendíti, hogy a helyzet megoldását új választás kiírása jelenthetné, de közben, ahogy hétfőn délután az egyetlen fideszes sajtótájékoztatón Navracsics Tibor is tette, a kormányoldalra tolnak minden felelősséget.
  • Nem volt semmi meglepő az SZDSZ reakciójában, naná, hogy a szabad demokraták nem dobják ki az ablakon a törvényt. Főleg az ellenzék kérésére nem, hisz most épp a szociktól védik jogszabályukat.
  • Mikola viszonválaszában sikerrel döbbentette meg a házat. Azt mondta, hogy a törvényt semlegesítő javaslat nem erőfitogtatás, hanem konszenzuskeresés. Hiába minden erőfeszítése, az országgyűlés 145 igennel és 185 nemmel kukába dobta az ellenzéki felvetést.
  • Feltöltötte az Országos Rádió és Televízió Testületet az országgyűlés többsége. Az elnökké Majtényi László volt ombudsmant elnökké emelte (199 igen, a Fidesz tartózkodott). A mezei tagok közül szinte mindenki folytathatja, Szalai Annamária (Fidesz), Ladvánszky György (MSZP), Tímár János (SZDSZ) és Wéber Lajos (MDF) folytathatja, új "elemként" Tirts Tamás került be a KDNP színeiben.
  • Hirtelen befejezték a hétfői parlamenti ülésnapot. Az SZDSZ képviselői az ügyvivői ülésre, az MSZP-s vezetők pedig a szocialisták elnökségi ülésére siettek.
  • Az SZDSZ ügyvivői ülése csak 6 órakor kezdődik, mert be kell várni a nem frakciótag ügyvivőket. A szocialista vezetők már ott tobzódnak a miniszterelnöki folyosón.
  • Amennyiben az ügyvivői testület hétfő esti ülésén úgy dönt, hogy visszahívja kormánytagjait, akkor a liberális miniszterek és államtitkárok akár már kedden délelőtt benyújthatják lemondásukat, április 30-i hatállyal, erősítette meg Gusztos Péter. (FH)
  • Az SZDSZ ügyvivői megkezdték tanácskozásukat. Ezen arról döntenek, hogy visszahívják-e a liberális kormánytagokat a kormányból. Valószínűleg igent fognak mondani a frakció délelőtti javaslatára.
  • Most sorjáztak befele az elnökségi ülésre a szocialista nagyok. Vagy jó pókerarcok, vagy tényleg nem voltak annyira megszeppenve. Íme néhány "folyosómondat". "Higgyétek el a végén úgyis megegyezzünk, ez egy színjáték, igaz akadnak benne kiszámíthatatlan elemek" - somolyogott egyikük. Egy másik már nem volt annyira biztos a "játékelméletben". "Én tényleg sokáig azt hittem, hogy Gyurcsány és Kóka előre lemeccselte a történetet, ám az SZDSZ elnökének beszéde óta megingott a hitem". De sebaj, teszi hozzá, ha kisebbségi kormányzás, akkor legalább mehetünk előre, mert az energiáinkat nem köti le az SZDSZ. Van aki pragmatikusabban fogja fel a kisebbségi kormányzás előnyeit, miszerint most jól megerősíthető a szoci holdudvar, nyolc kormányzati posztot, és több tucat kapcsolódó állást lehet szétosztani.
  • Otthagyta a szabad demokraták ügyvivői testületi ülését (üt) Fodor Gábor. Azt nem mondta meg, miért megy el a tanácskozás vége előtt. Annyit mondott, tartja magát ahhoz a döntéshez, amit az üt hoz majd.
  • Meg nem erősített híreink szerint az SZDSZ ügyvivői ülésén arról született döntés, hogy Gyurcsány vagy távozik április 30-ig a posztjáról, vagy az SZDSZ kilép a koalícióból.
  • Sorra jönnek ki az SZDSZ üt-üléséről a résztvevők. Kóka János pártelnök hamarosan tájékoztathatja a sajtót. Demszky Gábor azt mondta, megerősítették a délelőtti döntést, azaz visszahívják minisztereiket a kormányból.
  • Kóka János azt mondta, Gyurcsány Ferenc szombati beszédével felmondta a koalíciós megállapodást, így az SZDSZ üt úgy döntött, nem akarnak koalíciós szerepet vállalni a jelenlegi kormányban. A liberális miniszterek április 30-i hatállyal mondanak le. A parlamentben azért fognak küzdeni, hogy a rendszerváltás óta halogatott reformok megvalósuljanak, hogy jobb legyen az egészségügy és az oktatás.
  • Kóka János bejelentette azt is, hogy kedden délután 2 órakor koalíciós egyeztetést tartanak, ahol az SZDSZ ismerteti az MSZP-vel az állásfoglalását. Tárgyalni akarnak arról is, technikailag hogyan bonyolítható le a miniszterek zökkenőmentes kilépése, mert az átadással nem akarnak zavart okozni. Ezen a megbeszélésen kerül majd szóba, hogy konstruktív ellenzékként támogatni tudják-e a kormány munkáját.
  • Kóka János arra a kérdésre, hogy ez a döntés akkor is él-e, ha Gyurcsány Ferenc lemond, azt válaszolta, állásfoglalásuk a jelenlegi kormányra vonatkozik, jelenleg pedig Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök. Ha lemondana, az új helyzetet teremtene.
  • Kóka azt is bejelentette, az ügyvivői testület javaslatot tesz a szombaton ülésező országos tanácsnak (ot) a rendkívüli küldöttgyűlés összehívására, de ez amúgy is téma volt a pártban. Az ot várhatóan javasolni fogja, hogy legyen napirendi pont a küldöttgyűlésen a miniszterek kiválása, a párt kilépése a kormánykoalícióból. A küldöttgyűlést várhatóan április végén tartják.
  • Kóka János kérdésre válaszolva elmondta, az SZDSZ nem tud semmiféle együttműködést sem elképzelni a Fidesszel, mert Orbán Viktor programja az összeomlás programja. Azt is elmondta, nem céljuk Orbán Viktort kormányra segíteni, és nem érdekük előre hozott választások előidézése sem.
  • A szabad demokraták egyhangúlag döntöttek a kormányból való kilépés mellett, Fodor Gábornak programja miatt kellett az ügyvivői testület vége előtt távoznia.


  • Élesebb reakciót váltott ki Horváth Ágnes menesztése, mint amire számítottam - nyilatkozta Gyurcsány Ferenc a Friderikusz mostban. (Az adást fél hatkor vették fel.) Szerinte nem az utolsó pillanatban szólt, mert volt olyan tárgyalás a múlt héten, amelyen világossá vált az SZDSZ vezetőinek is, hogy ha a nagyobbik kormánypárt nem fogadja el a pénztártörvényben az SZDSZ javaslatát, az a legkevesebb, hogy minisztert kell cserélni.
  • "Demokratikus módon, tárgyalásokkal kívánjuk konszolidálni a koalíció helyzetét" - ezt mondta Berlinben Szekeres Imre, az MSZP alelnöke, honvédelmi miniszter meghívójának, a német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökének. Kurt Beck és a magyar politikus egyetértett abban, hogy egy esetleges előrehozott választás sem a Szocialista Pártnak, sem Magyarországnak, sem Európának nem tenne jót. (FH)
  • Kormányátalakaítást, személyi kérdéseket előzetesen soha nem ismerek el - válaszolt Gyurcsány Friderikusznak arra a kérdésre, hogy miért mondta március 10-én, hogy senkit nem fog leváltani a népszavazás miatt.
  • Az SZDSZ sokkterápiát akar, de ennek társadalompolitikai következményei elviselhetetlenek, a szocialisták mérsékeltebb változtatásokat akarnak, azaz a bátorság mellé bölcsességre is szükség van, mondta Gyurcsány Friderikusz műsorában. "Mondtam is Jánosnak, hogy ez nem bátorság, ha sok százmilliárd forintot az emberekre terhelünk. Ez most nem megy" - mondta a kormányfő, aki szerint az SZDSZ egyre frusztráltabb volt amiatt, mert nem tudta átvinni a radikális megszorítást.
  • A kormány ne foglalkozzon minden döntés előtt a népszerűséggel. De az egészségügyben az átalakítások sokak fejében együtt jártak a rendetlenséggel, majdnem elpattant sokaknál a húr - mondta Gyurcsány. "Ha ezt én nem veszem észre miniszterelnökként, akkor nem reformelkötelezett vagyok, hanem vak. Az a reform nem ér semmit, ami nem valósul meg. Ha nem lehet megcsinálni, mert ilyen hangulatban nincs befektető, aki bejön, vagy olyan keveset ígér, amennyiért nem szabad odaadni, akkor nem mentünk semmire a nagy reformszándékunkkal" - közölte Friderikusznál ülve a kormányfő.
  • A miniszterelnök személycserékben nem korlátozható - válaszolt Gyurcsány Friderikusznak arra a kérdésére, hogy tényleg nem érzi-e, hogy megalázta az SZDSZ-t. Szerinte nem érdemes az érzelmeket összekeverni a politikával, mindenesetre nem akarta megbántani az SZDSZ-t, ahol sok barátja van, őt magát is liberálisnak tartják sokan. Lesz 30 napjuk, hogy beszéljenek tartalmi dolgokról. Nehogy már három sértő mondaton múljon a koalíció jövője, annál nagyobb fiúk vagyunk - vélekedett Gyurcsány. Az MSZP is kapott éppen eleget az SZDSZ-től, és a miniszterelnök emlékeztetett Horn Gábor kiszólására.
  • Az MSZP és az SZDSZ is bebizonyította alkalmatlanságát az ország kormányzására és mindkét párt egyaránt felelős az ország egyre mélyülő szociális válságért - így reagált Szijjártó Péter a Fidesz szóvivője hétfőn este arra, hogy a szabad demokraták kilépnek a koalícióból. A Fidesz egyébként a kormányválsággal kapcsolatban még nem alakította ki hivatalos álláspontját. A párt elnöksége kedden reggel ül össze, és várhatóan ezután tartanak sajtótájékoztatót. (FH)
  • Gyurcsány egy gondolatmenete arról, hogy ő maga képvisel a progressziót, nem az MSZP: "Nem gondolom, hogy szándékaim, ideáim alapvető részét fel kellett volna adnom azért, mert ez a párt nem engedte. A párt nagyon sokszor figyelmeztetett arra, hogy mi a jó út, eszköz, tempó. És nagyon sok esetben hozzám képest a pártomnak volt igaza. Mert még ez a a lassabb tempó is időnként sok volt az országnak. Nem az a kérdés, hogy megnyerem-e a párton belül a támogatást. Az a kérdés, hogy a párt egésze megnyeri-e az ország többségének a támogatását. És ha a párt engem azért korrigál, mert az mondja, hogy hiába akarsz többet - és ez ugyanaz a konfliktus, mint az MSZP és az SZDSZ konfliktusa - a végén, ha a felét akartuk volna, akkor sikeres eljutunk valameddig, ha kétszerannyit, akkor egy tapodtat sem jutunk előre. Kinek van akkor igaza?
  • Ha az ember miniszterelnök lesz, aznap este két pohár bort biztosan meg fog inni: egyet a győzelmére, egyet a bukására, ami biztosan jönni fog, folytatta Gyurcsány. "Szerintem elhamarkodott most még arra gondolni, hogy ez a kormány vagy a miniszterelnök megbukik. Arra számítok, hogy mint sok vitát, ezt is rendezzük". Az is egy politikai erény, ha valaki egy ilyen krízishelyzetben nyugodt és felelősségteljes tud maradni. Nem olyan nehéz ilyenkor odamondogatni a másiknak, sokkal nehezebb, és felelősségteljesebb azt mondani, hogy a hétszázát, ezt elrontottuk, itt ennek-annak nem volt igaza, de hát menni kell előre, és csinálni kell.