Alázták a kormányülésen az SZDSZ-es minisztereket

2008.04.01. 15:33

Fontosabb részletek
  • Gyurcsány Ferenc - ahogy megígérte - hétfőn április 30-i hatállyal felmentette Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi minisztert.
  • Kedden az összes SZDSZ-es miniszter lemondott április 30-i hatállyal.
  • Az MSZP kisebbségi kormányzásra készül május 1-től, és számítanak az SZDSZ külső támogatására. Õk viszont nem adnak biankó támogatást. Kormányban semmiképp sem akarnak együttműködni a szocialistákkal.
  • Fodor Gábor szerint nem biztos, hogy szakad a koalíció.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter, Dióssy Gábor, a tárca államtitkára, Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára, valamint Horn Gábor és Magyar Bálint MeH-államtitkár már átadta aláírt lemondási nyilatkozatát Kóka János pártelnöknek. Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint Kovács Kálmán államtitkár április 30-ig írja alá lemondását. (MTI)
  • Az SZDSZ a koalíciós tárgyaláson ismét megerősítette, miniszterei visszahívását, ez akár a koalíció felmondását is jelentheti, de a kormánypártok szövetségét hivatalosan csak az SZDSZ várhatóan április végén ülésező küldöttgyűlése mondhatja fel. Gusztos Péter SZDSZ-es frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta, készek miden olyan törekvést támogatni, ami a konvergencia-program betartatását, a gazdaság felpörgetését és a szerkezeti reformok végigvitelét szolgálja. Hogy mi lesz ez az együttműködési forma, egyelőre nem tudni, valószínűleg a kívülről támogatott kisebbségi kormányzásra gondoltak.

    Fotók: Huszti István

    Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető szerint a koalíció felbomlása esetén is egy szorosabb együttműködésre lehet számítani. Azt az MSZP frakcióvezetője is megerősítette, hogy a Gusztos által említett célokért mindenképpen hajlandó együttműködni a két párt.

  • Lassan szállingóznak a szocialista elnökség ülésére a politikusok. A Vérmező utcai pártközpontban összeülő vezetőség a kialakult belpolitikai helyzetről tárgyal, illetve számba veszik, kik tölthetnék be a megüresedő kormányzati posztokat egy esetleges szocialista kisebbségi kormányban. A tanácskozás elvileg hatkor kezdődött volna, de még hat óra után tíz perccel is csak szállingóztak az elnökségi tagok.

  • cikkünk a témában:

    Idióta piacon erősödik a forint

    Érthetetlen: az euró ismét csak annyiba kerül, mint a kormányválság kirobbanása előtt, és robog a tőzsde is.
  • cikkünk a témában:

    Horváth Ágnes a magánorvost is fizettetné az OEP-pel

    A magánorvosnál kapott ellátás díjának 70 százalékát kifizetné az egészségbiztosító, a beutaló nélküli ellátás díjából az orvos is részesedne, a háziorvosok a szűrővizsgálatok után kapnának plusz támogatást - javasolja az április 30-án távozó Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. A miniszter javaslatait már korábban elküldte a szocialistáknak és reméli, hogy megadják a támogatást a hálapénz visszaszorítását és a gazdaság fehérítését szolgáló intézkedésekhez.
  • Több MSZP-s szerint nem eszik olyan forrón a koalíciós kását, mint ahogy azt Kóka János szeretné. Ha a szocialisták kitartanak amellett az egyébként eddig hangoztatott SZDSZ-es fordulat mellett, hogy kizárólag a programról hajlandók vitázni, akkor Kóka János fura helyzetben találhatja magát az április végén esedékes tisztújításon. Ugyanis a nagyobbik kormánypártnál lecsapódó pletykák szerint azt ugyan megértik, hogy most összetartásra van szükség, mégis úgy érzik: Kóka visszás helyzetbe szorította pártját. Az Index úgy tudja, hogy a szabad demokrata prominensek közül például Kuncze Gábor és Fodor Gábor nem bontaná fel minden áron a pártházasságot. Illetve azt hallani, hogy az SZDSZ mögött álló vágyó egészségügyi vállalkozói lobbi sem rúgná fel a jelenlegi status quot. (Az SZDSZ sajtóosztálya kedden este határozottan cáfolta, hogy Kuncze koalíciópárti volna.)
  • Tényleg valami kormányválság szerűség lehet ugyanis az elmúlt öt évben nem volt arra példa arra, hogy Lamperth Mónikát ilyen méretes kameragyűrű fogja körbe, jelentette a tudósítónk az MSZP Vérmező utcai politikai központja előtt várakozva. A szocialisták ma este itt tartanak tanácskozást, de az épületbe nem engedik be az újságírókat.

    A jelek szerint a média csak a miniszterekre koncentrált, míg Gráf Józsefre szinte ráugrik az újságíróhad (pedig nem mond semmi érdemit), addig Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár és Katona Béla frakcióvezető-helyettes észrevétlenül surranhatott be az épületbe.

  • A keddi koalíciós egyeztetésen az SZDSZ kinyilvánította, nincs olyan megoldás, amelynek eredményeként a koalícióban maradna - tudta meg az MTI kormányzati forrásból az egyeztetés után.

    A távirati iroda információi szerint az SZDSZ részéről a megbeszélésen elhangzott az is, ha a pénztártörvényt az MSZP elképzelési szerint módosították volna, az is koalíciós szakadást okozott volna.

    A szocialisták nem kaptak választ arra a kérdésükre, hogy pontosan és tételesen melyek azok a törvények, javaslatok, programok, amelyekhez az SZDSZ támogatást ad, s például megszavazza-e majd a 2009-es költségvetést a liberális párt.

    A miniszterelnök addig nem jelöl új minisztereket és államtitkárokat, amíg az SZDSZ véglegesen, a küldöttgyűlés döntésével fel nem mondja a koalíciót. (MTI)

  • Már nem lehet pusztán pozitív ösztönzőkkel kirántani az országot a mostani zsákutcából, csak "a furkósbot és a mézesmadzag megfelelő arányú keverésével" - mondta Bokros Lajos, a CEU (Közép-európai Egyetem) professzora, volt pénzügyminiszter egy rendezvényen kedden Pásztón.

    Bokros Lajos a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Nógrád megyei küldöttgyűlésén tartott előadásában kifejtette: ez azt jelenti, hogy azoktól, akik bizonyíthatóan nem fizetnek semmit a közszolgáltatásokért, meg kell tagadni a közszolgáltatásokat. A professzor amellett érvelt, hogy mindenkinek kelljen fizetnie legalább havi 10 ezer forintos egészségbiztosítási díjat. (MTI)

  • Fodor Gábor elviharzott az SZDSZ ügyvivőinek üléséről. A többiek még tárgyalnak a délutáni koalíciós egyeztetésről.
    Fotó: Huszti István
  • A lemondott miniszterek és államtitkárok is kaphatnak végkielégítést, ha már legalább egy éve vezetők - tájékoztatott a Kormányszóvivői Iroda. A legtöbbet Horn Gábor kapja: három havi fizetését, mivel már csaknem hat éve államtitkár. Nem jár viszont bánatpénz Kincses Gyula és Dióssy Gábor államtitkároknak. Fodor Gábor végkielégítése pedig csak 7 napon múlik, ugyanis tavaly május 7-én nevezték ki, de elvileg néhány nappal korábban, április 30-val mond le. (RTL Klub)
  • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részt vesz a bukaresti NATO-csúcson: a kormányfő a szerdai kormányülés után utazik a román fővárosba - erősítette meg Daróczi Dávid kormányszóvivő kedden. A kormányfő másnap ugyancsak részt vesz az egyeztetéseken, majd délután utazik vissza Budapestre - mondta Daróczi Dávid. A szerdától péntekig tartó bukaresti NATO-csúcstalálkozó egyik fő napirendi pontja a bővítés kérdése. (MTI)

  • Az MSZP elnökségét tájékoztatták kedd este a délutáni koalíciós egyeztetésről, miszerint az SZDSZ nem csak személyi ügyek miatt hagyta oda a koalíciót. "Tudomásul vettük, hogy Kóka János az SZDSZ tagságától felhatalmazást kért a kiugrásra" - mondta Nyakó István MSZP-szóvivő. Azt is elmondta, az MSZP vállalta a kisebbségi kormányzást, felkérték Gyurcsány Ferenc pártelnököt, hogy dolgozza ki a következő két év programját, illetve a szocialista szervezetekkel megvitatják a baloldalra váró egy év politikai programját. A szocialisták bár nem örülnek az ügynek, hangsúlyozta az MSZP szóvivője, de úgy érzik, a jövőben nemcsak több felelőségük, hanem több lehetőségük is lesz.

    Ami a technikai részleteket illeti, a következő napokban megkezdődik az SZDSZ-es tárcák átadás-átvétele, a procedúrát Kiss Péter kancelláriaminiszter és Ficsor Ádám, a kormányfő kabinetfőnöke vezényli le. Arról, hogy a megürülő posztokat kik tölthetik be, egyelőre nincs hivatalosan szó, április 30-ig az SZDSZ-es kormánytagok viszik az ügyeket. Hogy a koalíció fennmaradjon, annak egyetlen lehetséges módja, ha az SZDSZ visszatér a közös akolba, hangzott el.

  • Nemsokára befejeződik az SZDSZ ügyvivői testületi ülése is. Gusztos Péter fog beszámolni a történtekről.
  • Az SZDSZ ügyvivői testülete egyhangú döntéssel indítványozza a szombaton ülésező országos tanácsnak, hogy hívjon össze kettő rendkívüli küldöttgyűlést. Az első április 27-én lenne. Ezen döntetnének a koalícióról, és a párt alapszabályának módosításáról, illetve egy rendkívüli tisztújító küldöttgyűlés összehívásáról. Ezen új elnököt, ügyvivőket és az országos tanács 20 tagját választanák meg.
  • Gusztos Péter SZDSZ-ügyvivő azt is elmondta, a kormány valamennyi liberális minisztere aláírta lemondó-nyilatkozatát, amit az SZDSZ őriz a küldöttgyűlésig, a koalícióból való kilépést ugyanis ott döntik el.
  • Gyurcsány Ferenc a délutáni koalíciós egyeztetés előtt azt kérte az SZDSZ-től, mondják meg, milyen programot hajlandóak támogatni. Az SZDSZ esti ügyvivői testületi ülése után Gusztos Péter elmondta, átadták Gyurcsánynak a koalíciós szerződés 3-as számú mellékletét, amit tavaly írtak alá a szocialistákkal. Ez a dokumentum tartalmazza részletesen a reformok menetrendjét, konkrét dátumokkal, felelősökkel. Azt is elmondta, nem akarnak folyamatos és biankó támogatást adni a szocialisták kisebbségi kormányzásához.
    Fotó: Huszti István
  • Az SZDSZ ügyvivői ülésén nem volt szó a tavalyi elnökválasztási csalásról. Gusztos a vállvonogatós információt súlyosan eltorzítottnak nevezte, szerinte kulturált, jó hangulatú egyeztetést tartottak délután. Leszögezte, nem céljuk az előre hozott választás, és szerintük nem is lesz ilyen.
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány Ferenc: A kisebbségi kormány nem lesz béna kacsa

    A miniszterelnök elhalasztotta a Horváth Ágnessel kedd estére tervezett családi vacsorát.
  • Navracsics Tibor szerint rizikós vállalkozás a kisebbségi kormányzás, mert még szűkebb lesz a kormány mozgástere, mint eddig, bár eddig sem volt egyszerű a koalíciós együttműködés, a Fidesz frakcióvezetője erről a TV2 reggeli műsorában beszélt.

    A Fidesz frakcióvezetője elmondta, pártja azt tervezi, hogy az Erős Magyarország című programjának konkrét részeit törvényjavaslattá vagy törvénymódosító javaslattá formálva nyújtja be az Országgyűlésnek, bár ez nem szokásos ellenzéki ügymenet. A szokásos az lenne, hogy a kormány adjon be törvényjavaslatokat, azonban a kormány hónapok óta nem működik. „Nem folyik kormányzás, már látszatkormányzás sem. Veszekszenek, olyan, mint egy valóságshow, nem? Szadi Jani veszekszik Szoci Ferivel” - fogalmazott. (MTI)

  • Navracsics Tibor arra a kérdésre, hogy látja-e realitását az előre hozott választásoknak, a fideszes politikus azt mondta: ez alapvetően a kormányoldalon vagy az egykori kormányoldalon múlik, vagyis bármikor lehet realitás. Ehhez azonban hozzátette, április 30-ig nyitva van minden kérdés, így előfordulhat az is, hogy ismét egymásra talál az MSZP és az SZDSZ.

    Navracsics Tibor úgy vélte, ha 2010-ben lesznek a választások, akkor is mindenképpen valódi verseny lesz. Valójában nem áll olyan jól a Fidesz, ahogyan a közvélemény-kutatási adatok tükrözik, jegyezte meg. Mint mondta, az a 3,3 millió ember, aki igennel szavazott a népszavazáson, nem automatikusan Fidesz-szavazó, sőt a plusz egy millió egy része nem is biztos, hogy szimpatizál a Fidesszel, ezért most a párt felelőssége, hogy bebizonyítsa, méltó a hosszabb távú támogatásra is.

    Navracsics Tibor kérdésre azt mondta, egy, a Fidesz által benyújtott konstruktív bizalmatlansági indítvány elég nagy valószínűséggel sikertelen lenne, azt biztos, hogy az MSZP-ben és az SZDSZ-ben is elutasítanák.(MTI)

  • Minden jel arra mutat, hogy a kisebbségi kormányzás felé haladunk, és ez az előrehozott választások előszobáját jelenti" - mondta Stumpf István a Századvég Alapítvány elnöke, az Orbán-kormány volt kancelláriaminisztere. Szerinte a koalíciós pártok olyan csapdahelyzetbe manőverezték be magukat, ahonnan egyikük sem tud komoly vérveszteség nélkül kijönni. Súlyos válsághelyzet állt elő a koalíción belül, amit nehéz érdemben a rendkívüli választások kiírása nélkül kezelni, vélekedett a politológus. Hozzátette, az előrehozott választásokat legkorábban ősszel lehetne megtartani, de csak akkor, ha a kormányon lévők úgy gondolják, hogy másként nem kezelhető a helyzet. (Inforádió)
  • cikkünk a témában:

    Csak a felszínen egységes az SZDSZ

    A koalíciópártiak, élükön Fodor Gáborral, apró jelzésekkel nyilvánítják ki nemtetszésüket, a háttérben gyűrűzik a belső botrány.
  • Két hét múlva készül el az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvénytervezet első változata, amely kiveszi a magántőkét a javaslatból, tudta meg az MTI szerdán, a jogszabály előkészítésével megbízott szocialista raportőri csoport ülése után, amelyen a miniszterelnök is részt vett. A szocialisták visszatértek eredeti elképzelésükhöz, miszerint hét regionális pénztár lesz, százszázalékos állami tulajdonban.

    Korábban arról is szóltak hírek, hogy a pénztárakat bevonnák az új tulajdonosi programba, erről azonban jelenleg nincs szó. A tanácskozás elején Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tájékoztatta a raportőri csoport tagjait a koalíciós tárgyalásokról. (MTI)

  • Magyarországról egyelőre azt lehet tudni, hogy Gyurcsány Ferenc eddigi kormánya befejezte. Hogyan tovább? - tette fel a kérdést szerdán az SME. A szlovák lap szerint az SZDSZ a továbbiakban aligha tudja támogatni a miniszterelnököt, aki az elvesztett népszavazás után feladta a reformok szorgalmazását. A liberálisok pedig ott tartanak, hogy maholnap szinte már csak reformtörekvésük marad a fennmaradásukat igazoló egyetlen ok. Megbékélhetnének ugyan azzal, hogy a reformoknak vége, és segíthetnék a kormány túlélését, amelynek egyetlen célja, hogy hatalmon maradásával elállja az utat Orbán Viktor előtt.

    "Igy azonban a maradék bizalmat, s vele együtt annak lehetőségét is véglegesen elveszítenék, hogy bejussanak a következő parlamentbe. Gyurcsány viszont a liberálisok megtartása érdekében nem tarthat ki a reformok folytatása mellett, mert akkor saját szocialistái támogatását veszítené el. Azokat meg már semmi sem érdekli azon kívül, hogy miként tartsák meg a hatalmat a legközelebbi rendes választásig, s hogy akkor a lehető legkisebb vereséggel ússzák meg" - írja a SME. (MTI)

  • Gyurcsány Ferenc kérdésére a kormányülésen a szabad demokrata miniszterek hivatalosan is megerősítették távozásukat a kormányból, közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő szerdán. Elmondta, Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter és Kákossy Csaba gazdasági tárcavezető is bejelentette, hogy aláírták lemondó nyilatkozatukat. Daróczi Dávid hozzátette, a kormányfő tudomásul vette döntésüket, és tartja magát a koalíciós szerződéshez, vagyis amíg az SZDSZ nem mondja fel ezt a megállapodást, addig várja, hogy a szabad demokraták jelöljenek utódokat ezekre a posztokra. (MTI)
  • A Fidesz szerint akár szeptemberig-októberig nem várható érdemi kormányzás a koalíciós pártok marakodása miatt, a Fidesz viszont programja alapján törvényjavaslatokkal készül a következő időszakra, mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján. Szerinte április 30-ig a kormány sajátos helyzetben van, hiszen bármilyen intézkedést hoz, mindenki tudja, hogy május 1-jével ebben az összetételben és a mostani programmal megszűnik létezni. Ugyanakkor - folytatta - április 30-ával még nincs vége a történetnek, hiszen meg kell várni az SZDSZ várhatóan június elején tartandó tisztújító küldöttgyűlését, mert a koalíciós együttműködést befolyásolhatja, hogy ki lesz a liberálisok elnöke.

    Navracsics Tibor azt mondta, ha a kisebbségi kormány már nem képes kormányozni, akkor az ellenzéknek kell mindent megtennie annak érdekében, hogy az ország ügyei a lehetőségekhez képest rendben menjenek, ezért a Fidesz a következő hetekben törvényjavaslat, vagy módosítás formájában az Országgyűlés elé terjeszti Erős Magyarország programjának konkrét részeit. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Az MSZP állami tulajdonban hagyja az egészségbiztosítást

    A pénztárak az OEP-nél intenzívebb ellenőrzést, betegképviseletet, finanszírozást végeznek majd.
  • cikkünk a témában:

    Az MSZP írta a válság forgatókönyvét?

    Voltak jelek, túl nyugodtan reagáltak, és végülis még előnyük is lehet a kisebbségi kormányzásból. Az SZDSZ is lendületet vehet.
  • cikkünk a témában:

    Die Presse: Gyurcsány a legszánalmasabb közép-európai vezető

    Orbán meg gátlástalan populista, véli az osztrák lap.