Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Fillérekért megvehető tisztviselők

2001.01.10. 14:08
A közszférában dolgozók béreinek száz százalékos emelése sem változtatna a Magyarországon kialakult korrupciós szemléleten - derül ki a Gallup Intézet tanulmányából, mely az ENSZ 12 tagállamára kiterjedő korrupcióellenes programhoz csatlakozik. Itthon a felmérés szerint a politikai és az üzleti szféra jelentősen összefonódott, a szétválasztásukra tett kísérletek eddig kudarcot vallottak. A meglévő törvények elrettentő ereje szinte a nullával egyenlő, köszönhetően többek között annak, hogy sok esetben a kormányzat sem vesz tudomást a törvényekről és a bíróságok döntéseiről. Az új korrupcióellenes törvény tervezete várhatóan februárban kerül a kormány elé.
Magyarországon nem kell aktatáskányi papírpénzt magával vinnie annak, aki vesztegetni indul. Egyes korrupt közhivatalnokok ugyanis esetenként már néhány ezres ellenében félrenéznek - közölte a Népszabadság a Gallup felmérése alapján. Bizonyos köztisztviselők párezer forintért elveszítenek, vagy éppen megtalálnak dokumentumokat és iratokat, elfelejtenek meghatározó körülményeket, és előnyös üzlethez segítenek, így akár több százmilliós nyereséghez juttatva a vesztegetőket.

Új törvény májusban?

A magyar törvényhozás 1999-ben csatlakozott az ENSZ nemzetközi korrupcióellenes programjához, melynek értelmében a tizenkét csatlakozott tagország összehangolja a jelenség elleni hatósági küzdelmet. A magyar kormány elé várhatóan februárban, a parlament elé pedig májusban kerül az új törvénycsomag tervezete.

Tervezett jogi változtatások

Elsősorban a közbeszerzési és a köztisztviselői törvény szigorításával, és az összeférhetetlenségi szabályok, valamint a vagyonbevallás kötelezettségének kiterjesztésével kívánja a kormányzat visszaszorítani a korrupciót Magyarországon.

Ismertté vált korrupciós bűncselekmények
Gazdasági vesztegetés
Hivatali vesztegetés
Befolyással üzérkedés

Az új törvény szankcionálná a korrupciós bűncselekményekre vonatkozó feljelentési kötelezettség elmulasztását, megvonná a képviselők mentelmi jogát a közváddal üldözendő köztörvényes bűncselekmények esetében. A tervezet kiterjesztené a vagyonbevallási kötelezettséget a kormány tagjaira, a főtisztviselőkre, bírákra és ügyészekre, az ÁSZ, az MNB, a fegyveres és rendvédelmi szervek egyes munkatársaira, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és az ÁPV Rt. tisztségviselőire, az önkormányzati képviselőkre, valamint a polgármesterekre is.

A Gallup szerint lassú és nehézkes a bírói munka

A Gallup Intézet konkrét és felderített ügyeket vizsgáló elemzéséből kiderül, hogy a magyar bíróságok keményen lecsapnak a balekokra. K.I. például, aki vám- és pénzügyőrként havi nettó ötvenezret vitt haza, három alkalommal csábult el: hivatali kötelességének megszegéséért két alkalommal 5-5, egyszer pedig 10 ezer forintot csúsztattak a zsebébe. K.I. egy év, nyolc hónap felfüggesztettet kapott, amit nyolcvanezer forintos bírsággal fejelt meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

A korrupciós ügyek átfutási ideje viszont rendkívül lassú Magyarországon, ahol a problémakör az utóbbi évben került a közfigyelem előterébe s egyben pártpolitikai küzdelmek színterévé is vált. A bíróságok túlterheltsége miatt K.I. ügyéből például öt év alatt született ítélet. Szakértők szerint a titkosszolgálati eszközök hatékonyabb alkalmazásával nagyobb halakat is horogra lehetne akasztani, de itthon kidolgozatlanok még ezek a technikák, és törvényileg is szabályozatlan a titkos eszközökkel folytatott nyomozás eredményeinek bírósági felhasználása.

Nincs meg a törvényi háttér

A visszaélések elleni hatásos küzdelemhez nélkülözhetetlen törvényi háttér kialakítása rendkívül lassú és nehézkes folyamat. A magyar törvényhozás februárban tűzi napirendre a korrupció visszaszorítására kidolgozott törvénycsomag vitáját, a nemzeti korrupcióellenes stratégia részeként. Szakértők szerint azonban a tervezett törvény megalkotása sok akadályba ütközik majd a parlamentben, ahol a különböző párt- és lobbiérdekek ütközése miatt szinte lehetetlen egy tartalmilag egységes csomagot keresztülvinni.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.