Miklós
-7 °C
2 °C

Tízezren vannak a Kossuth téren

2006.10.01. 21:26
Vasárnap este kilenc órára mintegy tízezerre nőtt azoknak a tiltakozóknak a száma, akik Gyurcsány Ferenc lemondását követelik a fővárosi Kossuth téren. Az emberek egy ideig úgy tudták, hogy Orbán Viktor beszédet mond a téren, de ezt a Fidesz elnöke cáfolta. A téren a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 és az Új Magyarországért Egyesület is felállított egy színpadot.

Főként középkorú és idős emberek gyűltek össze a téren vasárnap este, míg az elmúlt napokban inkább fiatalok követelték a miniszterelnök és kormányának távozását. A tömeg most tízezer fős lehet, a teret lezárták, a 2-es villamos nem közlekedik.

A Parlament mellett többszáz rendőr várakozik, de a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint intézkedésre nem volt szükség. A téren a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 és az Új Magyarországért Egyesület is felállított egy színpadot.

Orbán is kérjen bocsánatot

Takács András, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 politikai ügyvivője beszédében kijelentette: a "forradalom" második szakaszába érkeztek és hétfőtől vidéken is szervezik a tüntetéseket, mert Gyurcsány Ferenc ellen nemzeti egységet kell kovácsolni.


Klikk!

A tüntetők között feltűnt Wittner Mária és Kelemen András, a Fidesz országgyűlési képviselői, Bencsik András, a Magyar Demokrata hetilap főszerkesztője, Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnöke, Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének volt vezetője, illetve Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal volt vezetője.

A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 színpadán egymást követik a szónokok, akiknek mondanivalója, hogy Gyurcsány Ferenc távozzon a kormány éléről, az erkölcstelenek nem ülhetnek tovább a parlamentben. Több határon túli magyar is felszólalt és határokon átívelő összefogást sürget.

Bejelentette, hogy a térre várják Orbán Viktort is, de azzal a feltétellel fogadják, ha az elmúlt 16 évért bocsánatot kér a néptől.

A Fidesz elnöke nem megy

Az Új Magyarországért Egyesület által felállított színpadon nem történik semmi, a szervezet még mindig várja Orbán Viktor, a Fidesz elnökének megjelenését.

Őrfi József, a szervezet titkára vasárnap este háromnegyed hétkor azt jelentette be, hogy az egyesület meghívására este kilenc órakor beszédet mond Orbán Viktor a Kossuth téren.

A Fidesz elnöke ugyanakkor szavazata leadásakor, délután fél hatkor cáfolta, hogy este a Kossuth térre menne, azt azonban megerősítette, hogy ellátogat a Polgárok Házába.

Varga Mihály alelnök, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős elnökségi tagja az MTI kérdésére később azt mondta, nem hallott arról hogy Orbán Viktor a Kossuth térre menne. A politikus ugyanakkor arra kérdésre, hogy fideszes képviselők odamennek-e, azt mondta: "Egyelőre még az eredményeket várjuk, utána majd nyilván beszélünk erről is".


Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!