Orsolya
7 °C
10 °C

Igazoltatás a budapesti iraki nagykövetség előtt

2003.04.10. 19:33
Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman egyelőre nem kívánta minősíteni azt az értesülést, hogy a háború kezdete óta az Országos Rendőr-főkapitányság utasítására igazoltatások folynak a budapesti iraki nagykövetség előtt. Garamvölgyi László ORFK kommunikációs igazgatója szerint a rendőrségre eddig nem érkezett panasz az igazoltatásokkal kapcsolatban.
A konkrét ügyben annak lezárásáig nem kívánt nyilatkozni az adatvédelmi ombudsman, annyit azonban elmondott, várhatóan hetekbe telik, amíg véleményét kialakítja a budapesti iraki nagykövetség előtti igazoltatásokkal kapcsolatban.

Mindenkinek felírják az adatait

Az RTL Klub csütörtöki beszámolója szerint a háború kezdete óta - az Országos Rendőr-főkapitányság utasítására - mindenkinek az adatait felírják a rendőrök, aki be akar menni az iraki külképviselet épületébe. Péterfalvi Attila úgy nyilatkozott, az igazoltatás feltételei törvényben szabályozottak: eszerint akkor van mód erre az intézkedésre, ha a rendőrnek feladata ellátása során személyazonosság megállapítására van szüksége.

Ugyanakkor - utalt rá - a rendőrség szolgálati szabályzata szerint akkor lehet rögzíteni az adatokat, ha erre valamilyen intézkedés megtételéhez szükség van. Az ombudsman úgy nyilatkozott, "világos, hogy a konkrét ügy papírokból nem ítélhető meg".

Jogszerűen, nemzetbiztonsági okokból

A rendőrségi törvény alapján eljárva jogszerű az igazoltatás és a személyes adatok rögzítése az iraki követség előtt - jelentette ki Garamvölgyi László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója, aki hozzátette, a rendőrség az igazoltatásokat bűnmegelőzés céljából más követségek előtt is megteszi.

Az ORFK kommunikációs igazgatója kijelentette az ellenőrzéseket követő regisztrációk alapján begyűjtött információkat a rendőrség adatbázisként két évig kezelheti, majd azt követően, ha nem indul eljárás, köteles azt megsemmisíteni. A rendőrség garanciális biztonságot vállal arra, hogy az általa begyűjtött adatok illetéktelen személy birtokába nem kerülhetnek.

Garamvölgyi László közölte azt is, hogy a háború kitörése óta nemzetbiztonsági okokból fokozottabban figyelik az érintett országok nagykövetségeit és azok különböző érdekeltségeit. Tájékoztatása szerint a rendőrségre eddig nem érkezett panasz az igazoltatásokkal kapcsolatban.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.