Judit
-2 °C
8 °C

Kovács László nem tartja a biztosi függetlenséget

A Külügyminisztériumban kapott ideiglenesen irodát Kovács László, a magyar diplomácia korábbi irányítója, az Európai Bizottság adóügyi biztosa. Kovács a külügyi szóvivő, Polgár Viktor szerint autót csupán átmeneti időre jutattatott a külügy, és az EU-biztos nem irodát kapott, hanem csak egy tárgyalót. Az Index munkatársa mindesetre a Külügyminisztériumban érte el Kovács László titkárnőjét.

Az Európai Bizottság tagjai nemzeti kormányaiktól teljesen függetlenül dolgoznak, a szabályok szerint a bizottság tagjai feladataik ellátása során nem fogadhatnak el utasításokat kormányoktól vagy más szervektől. Az EU-ban olyan szigorúan veszik az összeférhetetlenség kérdését, hogy a bizottság tagjai elé például nem mehet ki küldő országuk nagykövete a repülőtérre, világított rá az EU-s gyakorlatra egyik forrásunk. Így teljességgel szokatlan, hogy a nemzeti kormányok bármilyen infrastruktúrát biztosítsanak az általuk delegált EU-biztosnak.

Kapcsoljuk Kovács Lászlót

Kiemelt juttatások
Kovács László jövedelme 2004 novemberétől - uniós biztosi kinevezésétől - korábbi, magyarországi jövedelmének négy és félszeresére növekedett. A politikus külügyminiszterként és pártelnökként havonta összesen bruttó 1 millió 10 ezer forintot keresett, Brüsszelben 18 106 eurós alapfizetéssel kezdete bizottságbeli munkáját. A közel 4,5 millió forintot kitevő havi apanázs mellett - számlák bemutatása után - 150 ezer forintos (600 eurós) keret is jár a biztosoknak reprezentációs célokra, valamint felvehetnek 660 ezer forintot (2700 euró) lakástámogatásra. Kovács Brüsszelben egy Audi A8-as szolgálati autót kapott. Választhatott volna a bizottság autóállományából BMW-t vagy Mercedest is.

Az Index több, egymástól független forrásból megerősített információja szerint Kovács László magyar EU-biztosnak most is saját irodája és titkársága működik a Külügyminisztérium Bem téri épületében, és használhat egy Saabot is. A Külügyminisztérium telefonközpontosa meglepődött, amikor Kovács Lászlót kerestük, némi tanakodás után azonban egy olyan mellékre kapcsolt, ahol elsőre adták a magyar EU-biztos ott székelő titkárnőjét, akinél üzenetet is hagytunk Kovács Lászlónak.

Nincs rendben

"Nyilvánvalóan nincs rendben" - nyilatkozta az Index megkeresésére Alexander Stubb, az Európai Parlament néppárti frakciójának finn tagja, aki az EU-bürokraták hivatali költéseit vizsgálja. Stubb a részletek ismerete nélkül nem kívánt bővebben nyilatkozni az ügyről, mindenesetre megerősítette, hogy az EU alapszerződései megkövetelik a biztosoktól a delegáló államok kormányától való teljes függetlenséget.

Polgár Viktor külügyi szóvivő megkeresésünkre tagadta, hogy irodája volna a volt miniszternek a Bem téren, és azt állította, a magyar biztos mindössze egy tárgyalót használ, ahol a holmijait is tartja. Polgár ezt azzal magyarázta, hogy az Európai Bizottság budapesti képviseletét átépítik, így ott nincsen méltó helye a magyar biztosnak.

Kovács László életútja
Az idén 66 éves Kovács László Budapesten született. 1968-ban közgazdász diplomát szerzett, majd vegyésztechnikus lett. 1975 és 86 között az MSZMP Központi Bizottságának külügyi osztályán dolgozott, 1983-tól mint helyettes vezető. 1986. májustól három éven át külügyminiszter-helyettes, utána a Németh-kormány külügyminisztériumi államtitkárává nevezték ki, ahol a rendszerváltásig dolgozott ott. Kovács 1983-ban lépett be az MSZMP-be, 1989-ben pedig a MSZP egyik alapítója, következő évben bekerült a szocialista párt országos elnökségébe. 1990. májustól négy éven át az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlésébe delegált magyar küldöttség tagja volt. 1994. július 15-től a Horn-kormány külügyminisztere. 1998–2000-ig a szocialista párt parlamenti frakcióvezetője, 1998-ban az MSZP elnökévé választották, a posztot 2004-ig töltötte be, amikor a pártelnökségről és a külügyminiszteri tisztről lemondva az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa lett.

Udvariassági formula

A szóvivő szerint nem adtak szolgálati autót sem Kovácsnak, mindössze arról van szó, hogy a tárca vezetése úgy döntött, az első hónapokban egy gépjárművel segítik Kovács munkáját. Polgár Viktor szerint az ilyesfajta "segítségek" az udvariasság tárgykörébe tartoznak. A volt külügyminiszter magyarországi mobilszámát híva egyébként egy olyan számot kapunk üzenethagyási lehetőségként, amelyik a külügy miniszteri titkárságán csörög.

Félreeső tanácsterem

Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyi biztosa az Index megkeresésére tagadta, hogy irodát tartana fenn a Külügyminisztériumban. "Egy senki által nem használt tanácstermet vehetek igénybe néha, ha Magyarországon vagyok - mondta Kovács megjegyezve, hogy erre azért van szükség, mert az Európai Bizottság magyarországi képviseletén lévő irodája pillanatnyilag olyan, mint egy raktárhelyiség. - Ha találkozni akarok például az APEH-elnökkel, mégsem hívhatom a lakásomra, vagy egy presszóba."

Bukás után új poszt
Kovács László eredetileg a bizottság energiaügyi biztosa lett volna, de mivel meghallgatásain nem győzte meg maradéktalanul alkalmasságáról az illetékeseket, és mert a testület más okok miatt átalakult, az adóügyek uniós felügyeletét kapta meg. Mivel az Európai Unióban az adózás szinte teljes egészében állami hatáskör, az adó- és vámügyi tárca nem tartozik a legfontosabbak közé.

Kovács arra a felvetésünkre, hogy valaki a titkárnőjeként mutatkozott be telefonon, azt mondta, nincs titkársága a külügyben, és az, aki felvette a telefont, tizenöt méterre ül a kihasználatlan tanácsteremtől, az egyik helyettes államtitkárságon. Kovács azt is elmondta, hogy a tanácsteremben egy telefon és egy számítógép van, de a telefont egyáltalán nem használja, mert "mobilozik", a számítógépen pedig elektronikus leveleket szokott fogadni.

Arra a kérdésünkre, hogy miért használja a magyar külügy Saabját, azt felelte, hogy amikor az Európai Bizottság nem tud neki járművet biztosítani, akkor egy-egy alkalommal "udvariasságból" a külügyi tárca ad neki gépjárművet, de bármelyik tagállam EU-biztosa is számíthat hasonló segítségre. "Csak amíg én sofőr nélkül kapok autót, tehát csak elhozom a kulcsot, addig például a lengyel biztos sofőrt is kap" - mondta az egykori külügyminiszter.

Megkérdeztük az Európai Bizottság magyarországi képviseletét, náluk van-e irodája Kovács Lászlónak. A bizottság sajtósa azt mondta, elvileg van irodája, gyakorlatilag azonban a költözködés miatt méltó szobája nincsen. Arra, hogy autót kap-e budapesti tartózkodásai idejére, az illetékes elmondta, hogy szükség esetén a bizottság autót biztosít a magyar biztosnak, sofőrrel.


A függetlenség biztosítéka

Az Európai Közösségről szóló szerződés 213. cikkelyének (2) paragrafusa meglehetősen tisztán fogalmazza meg a biztosok függetlenségének követelményét.

"A Bizottság tagjai feladataik ellátása során teljes mértékben függetlenek, és a Közösség általános érdekében járnak el. Feladataik ellátása közben nem kérhetnek és fogadhatnak el utasításokat kormányoktól vagy más szer­vektől. Tartózkodnak a feladataikkal összeegyeztethetetlen cselekedetektől. Vala­mennyi tagállam vállalja, hogy tiszteletben tartja ezt az elvet, és nem kísérli meg a Bizottság tagjainak befolyásolását feladataik ellátása során. A Bizottság tagjai hivatali idejük alatt nem folytathatnak semmilyen egyéb - akár kereső, akár ingye­nesen végzett - foglalkozást. Hivatalba lépésükkor ünnepélyesen kötelezettséget vállalnak arra, hogy hivatali idejük alatt és után tiszteletben tartják a hivatalukból eredő kö­telezettségeiket, és különösen azt, hogy megbízatásuk megszűnése után feddhetetlenül és tartózkodóan járnak el kinevezések vagy előnyök elfogadásakor. E kötele­zettségek megsértése esetén a Bíróság a Tanács vagy a Bizottság kérelmére az érintett tagot, a körülményektől függően, a 216. cikknek megfelelően felmentheti, vagy megvonhatja tőle nyugdíjjogosultságát vagy az ezt helyettesítő egyéb juttatásokhoz való jogát."

Az idézett passzus angolul, illetve az Igazságügyi Minisztérium honlapján magyarul).

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!