Miklós
-7 °C
2 °C

Vigyázunk a dánokra és a norvégokra

2006.02.07. 15:04
A dán és a norvég nagykövetség épületénél keddtől visszatérő ellenőrzést végez a rendőrség, bár ezt a diplomáciai képviseletek nem kérték.

"A dán és a norvég nagykövetség épületénél keddtől visszatérő ellenőrzést végzünk, ami azt jelenti, hogy a járőr útvonalakba úgy iktatjuk be az épületeket, hogy ott kétóránként megjelenjenek a járőrök" - mondta Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője kedden. Tájékoztatása szerint nem a nagykövetségeknek kell kérniük a megerősített védelmet, hanem azt a fogadó ország dönti és rendeli el.

Eddig egyetlen ország nagykövetsége sem kérte, hogy a magyar hatóságok kiemelten figyeljék az épületeiket - mondta Garamvölgyi, hozzátéve: "nincs semmilyen vészhelyzet".

Elvárjuk a diplomáciai képviseletek védelmét

"Magyarország elvárja, hogy minden ország maradéktalanul teljesítse a területén működő külföldi képviseletek, így Magyarország nagykövetségei, főkonzulátusai védelmére vonatkozó kötelezettségeit" - írta Polgár Viktor külügyi szóvivő az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében annak kapcsán, hogy több nyugati nagykövetséget ért támadás arab országokban.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár kedden a Magyar Televízióban úgy nyilatkozott: a magyar külképviseletekről és a magyar titkosszolgálatok partnerszervezeteitől nem érkezett olyan adat, ami a Mohamed-karikatúrák kapcsán Magyarország fenyegetettségére utalna. Tóth András nem számít az ügy "begyűrűzésére vagy eszkalálódására".

Tavaly szeptember végén jelent meg Dánia legnagyobb példányszámú napilapjában, a Jyllands-Posten című újságban Mohamed arca címmel tizenkét karikatúra. A sorozatot azóta több más európai, így két magyar újság is leközölte. Mohamed próféta ábrázolása muzulmán szervezetek, majd államok tiltakozását váltotta ki, s több arab országban nyugati, főleg dán képviseletek elleni atrocitásokhoz vezetett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.