Mária
-6 °C
2 °C

Medián: Gyurcsány-Kiss döntetlen

2004.08.25. 07:17
A lakosság többségét meglepte Medgyessy Péter távozása, ám ha szerény mértékben is, többségben vannak, akik szerint az ország szempontjából szükség volt erre - derül ki a Medián közvélemény-kutató legfrissebb felméréséből. A két aspiránsnak azonos a támogatottsága, a Fidesz-szavazók szerint azonban egyikük sem alkalmas a posztra.
A Népszabadság megbízásából, augusztus 22-én és 23-án, ezer személy megkérdezésével készített a Medián felmérése szerint a lakosság többségét meglepte Medgyessy Péter távozása. Az emberek 48 százaléka úgy gondolja, hogy a kormányfőnek mennie kellett, mert "nem tudott úrrá lenni az ország problémáin", míg 44 százalékuk szerint nem, mert "ezzel csak bizonytalanságot keltett az országban".

A változásra voksoltak

A jövőt illetően a stabilitással szemben egyértelműen a változásra voksolt a közvélemény: a kormánypárti szavazók többsége is azzal a véleménnyel ért egyet, hogy a mostani helyzetben olyan miniszterelnök kell, aki jelentős változásokat hajt végre a kormány politikájában. Abban azonban nincs egyetértés, ki legyen ez a személy. Sőt Gyurcsány Ferencet és Kiss Pétert ugyanannyian, a lakosság 33-33 százaléka tartja alkalmasabb jelöltnek, míg további 34 százalék nem tudott a két jelölt közül választani.

Kiss Pétert a megkérdezettek 73 százaléka említette "fejből" a jelöltek között, míg Gyurcsányt ennél valamivel kevesebben, 69 százalék. Kiss Péter nevével a lakosság 25 százaléka csak az elmúlt néhány napban találkozott, addig Gyurcsány esetében ez az arány csupán 13 százalék.

A Fidesz szavazók Kiss Pétert látnák szívesebben miniszterelnöknek, ugyanakkor többségük mind a két jelöltet eleve alkalmatlannak tartja a posztra. Az MSZP szavazók szerint épp fordított a helyzet: többségük szerint mind a két politikus alkalmas lenne a feladatra, ám csaknem kétszer annyian tartják Gyurcsányt az alkalmasabb jelöltnek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!