Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Gyurcsány elhódítja a nőket az SZDSZ-től

2006.03.22. 18:45
Gyurcsány Ferenc népszerű a nők körében, és ez rosszul jöhet az SZDSZ-nek. Budapesten erősítettek a szocialisták, a Fidesz a 45 év alattiak körében vezet.

Alacsonyabb részvételt várnak az áprilisi országgyűlési választásokon a nagyobb közvélemény-kutató cégek felméréseik alapján, mint négy évvel korábban, amikor 70 százalék felett volt a szavazók aránya.

A Medián, a TÁRKI, a Gallup, a Századvég valamint a Szonda Ipsos vezetői szerdán egy budapesti kerekasztal-beszélgetés keretében beszélgettek a parlamenti választások várható eredményeiről.

Nincs kormányváltó hangulat

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója szerint nincs igazán kormányváltó hangulat. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy nem elég a két nagy párt versenyfutását mérni, mert a kis pártok bejutása, illetve kiesése a parlamentből meghatározó lehet. Közölte, az SZDSZ esélyeit "egy hajszállal" kisebbnek tartja mint 2002-ben, míg az MDF-ről azt mondta: nem lát olyan áttörést, ami a bejutási esélyeit növelné. Kolosi Tamás, a TÁRKI vezetője szerint négy évvel ezelőtt az MSZP azzal nyerte meg a választást, hogy az utolsó napokban sikerült egymillió embert mozgósítania.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a pártszimpátia mérését nem szabad összekeverni a választási részvétel kérdésével. Azt, hogy szeretünk egy tortát, nem jelenti azt, hogy holnap egy cukrászdába elmegyünk és meg is esszük - érzékeltette a különbséget. Közölte, a TÁRKI a teljes népesség körében 28-28 százalékos "patthelyzetet" mért. Megjegyezte: a telefonos felmérések az MSZP számára évek óta kedvezőbbek, mint a szóbeli adatfelvételek, de ennek okát nem tudják megmagyarázni.

Érzelmi szavazók

Álláspontja szerint az döntheti el a választást, hogy az első forduló előtt melyik párt tudja jobban megszólítani az "érzelmi szavazók" 1-1,5 milliós táborát. Elmondta, úgy látja, hogy az első fordulóban a választókerületi mandátumok akár a felének a sorsa is eldőlhet. Manchin Róbert, a Gallup vezetője szerint az MSZP Budapesten december óta egyre több támogatót tudhat maga mögött. A Fidesz a 45 alattiaknál, míg az MSZP a 65 év felettieknél egyértelműen vezet; a két korcsoport közöttieknél aránylag kiegyenlített a verseny. Közölte, méréseik szerint Gyurcsány Ferenc a nők körében jelentősen vezet, míg a férfiaknál kisebb arányban. Mintha nem pártok, hanem miniszterelnök-jelöltek közötti kampányról lenne szó - jegyezte meg.

Úgy vélte, "veszélyes a biztos szavazókból előre megbecsülni" a választás kimenetelét. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a két nagy párt között élesedő harc a kis pártoktól vehet el szavazatokat. Az MSZP-s tábor sokkal "felajzottabb", ennek ellenére 2-3 százalékos Fidesz győzelmet prognosztizált a Gallup vezetője.

Gyurcsány hódít a nők között

Stumpf István, a Századvég vezetője is egyetértett abban, hogy ha a két nagyobbik párt vezetője dominál továbbra is a kampányban, akkor kétpárti lesz a parlament. Gyurcsány Ferenc az SZDSZ sorsát megpecsételheti - mondta, utalva arra, hogy a kormányfőnek a nők körében erős a támogatottsága. Nem a bizonytalanok, hanem a "saját tábor" mozgósításának képessége dönti majd el a választást - közölte, utalva a vasárnapi, a Fidesz 20 százalékos győzelmét hozó szentendrei időközi polgármester-választásra. A Fidesznek nagyobb tartalékai vannak - jegyezte meg.

Závecz Tibor, a Szonda Ipsos vezetője elmondta: a megkérdezettek 80 százaléka fej-fej melletti eredményt vár, ugyanakkor az emberek többségében nincs kormányváltó hangulat. Az MSZP akkor nyerheti meg a választást az SZDSZ nélkül, ha a listán 4-5 százalékkal előzi meg a Fideszt. Ha az SZDSZ bekerül a parlamentbe, akkor elég egy százalék előny is. Ez utóbbinak van nagyobb valószínűsége - tette hozzá.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!