Mária
-6 °C
-2 °C

Gyengülnek a kormánypártok, erősödik az ellenzék

2000.11.17. 15:52
Lassan megváltoznak a hazai párterőviszonyok - derül ki a Gallup Intézetés a Szonda Ipsos november eleji felméréséből. A most publikált adatok szerint a legfontosabb változás, hogy folyamatosan csökken a fiatal demokraták és a kisgazdák támogatottsága, és ezzel párhuzamosan növekszik az MSZP, valamint az SZDSZ népszerűsége.
A Gallup Intézet felmérése szerint a Fidesz támogatottsága a június eleji szintre esett vissza, amely 17 százalékos arányt jelent a teljes felnőtt népességen belül. Az MSZP-nek azonban 1 százalékkal növekedett a támogatottsága az öt hónappal ezelőtti felméréshez képest, így a szocialisták jelenleg 28 százalékponton állnak. A legutóbbi, szeptember végén mért adatokhoz képest azonban nagyobb eltérést mutat a kormánypártok és ellenzék támogatottsága, mint az említett júniusi értékek.

Növekszik a különbség

A Gallup kora őszi felmérése szerint ugyanis a szocialisták támogatóinak aránya a teljes felnőtt lakosság körében 4 százalékkal nőtt, a Fideszé azonban 1 százalékkal csökkent. A Gallup Intézet adatai alapján a Fidesz támogatottságának folyamatos csökkenése állapítható meg, és egyre inkább növekszik a két vezető párt közti különbség, amely jelenleg 11 százalékponton áll. Az MSZP azonban még a szeptember utáni erősödéssel sem ért el saját rekordját, ugyanis ebben ciklusban már volt olyan időszak, amikor 30 százalékos támogatottsági háttere volt a szocialistáknak.

Kisgazda visszaesés

A folyamatos kisgazda ügyek ellenére a kisgazdák támogatottsága egy százalékkal csökkent, a szabad demokraták viszont két százalékpontot javítottak a legutóbbi felmérés óta. A Gallup közvélemény-kutatása szerint az MDF 1 százalékponttal erősödött. A lakosság több mint fele szerint (53 százalék) szerint a kormányfő inkább rosszul látja el feladatát, de ezzel párhuzamosan viszont növekedett azoknak a köre, akik szerint Orbán Viktor jól végzi a dolgát. (A Gallup személyes megkérdezéssel végzett felmérése 1016 fős véletlen országos felnőtt mintán készült 2000. november 3. és 6. között)

Szonda Ipsos: sok a passzív megkérdezett

A pénteki Népszabdságban publikált Szonda Ipsos közvélemény-kutatásának adatai szerint a ,,pártokat érintő ügyek és a harcias megnyilatkozások következményeként tartósan magas, 45 százalék körüli a bizonytalanok, passzívak aránya" a megkérdezettek körében.

A Szonda Ipsos megállapításai egybeesnek a Gallup vizsgálataival, amelynek a legfontosabb üzenete, hogy a kisgazdák történelmi mélypontra süllyedtek, és a felmérések alapján az utóbbi két hónapban a parlamentbe való bejutás küszöbértéke alá került a párt. A Szonda Ipsos figyelmezet arra, hogy októberben az SZDSZ körül is ,,felforrt a levegő", amelynek hatását egyelőre nem lehet lemérni. A közvélemény-kutató cég szerint a pártpreferenciákat illetően az MSZP 44, a Fidesz pedig 34 százalékon áll. (A Szonda Ipsos 1000 fős reprezentatív mintán dolgozott november 1. és 9. között.)

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!