Piroska
-10 °C
1 °C

Új adatok a Krakus-dossziéban

2005.07.04. 08:50
Ungváry Krisztián történész arra kérte Szita Károly jogi képviselőjét, hogy szólítsa fel „Krakus Péter” tartótisztjeit nyilatkozatra arról, hogy „Krakus” és Szita nem azonos. Szita ügyvédje nem lépett, ellentétben a Fidesszel: a párt Önkormányzati Tagozata a hétvégén ismét vezetőjévé választotta Szita Károlyt.
A Népszabadságban Ungváry Krisztián történész egyoldalas összeállításban, a beszervezési nyilatkozatot is szemezgetve elemzi a Krakus-ügyet.

A kaposvári polgármester a vádat minden érdemi cáfolat nélkül visszautasította, a később nyilvánosságra került beszervezési nyilatkozatot pedig, amely elvileg bizonyítja az azonosságot, hamisítványnak nevezi, igazságát azonban eddig perben nem kívánta érvényesíteni.

„Javasoltam a jogi képviselőjének, hogy tegyen feljelentést azért, mert ismeretlen elkövető a Nemzetbiztonsági Hivatalban meghamisította a rá vonatkozó dokumentumokat, de erre nem volt hajlandó. Javasoltam azt is, hogy szólítsák fel "Krakus Péter" tartótisztjeit jogi érvényű nyilatkozatra arról, hogy "Krakus" és Szita nem azonos. Ezt sem vállalta” – írja Ungváry Krisztián.

A történész által idézett, helyesírási hibáktól hemzsegő, a beszervezési utáni találkozókról szóló jelentések szerint Szita akár több tanút is megjelölhetne, akik igazolják, hogy nem ő volt ott velük a találkozókon. Az ezekről készült jelentésekben egyébként „Krakus Péter” többször kijelenti, hogy „örül, hogy segítheti a munkát” és „megtisztelőnek tartja a kialakult kapcsolatot”.

Jogi útra terelte

Az Index információi szerint Szita több hónapi ígérgetés után végül tényleg jogi lépésre szánta el magát. Mint emlékezetes, a kaposvári polgármester már az ügynökügy januári kirobbanásakor bejelentette, hogy jogi úton kíván elégtételt venni a róla szóló állításokért. Az általa tett feljelentésben azonban nincsen szó hamis vádakról. Szita államtitok-, és hivatali titoksértés miatt kezdeményezett eljárást, így az ügyészségi nyomozás eredményéből nem derülhet majd ki az eredeti vádak igazságtartalma sem.

A Fidesz lépett

A Fidesz Önkormányzati Tagozata a hétvégén ismét vezetőjévé választotta Szita Károlyt, amivel gyakorlatilag lezárta a Krakus-ügyet. Szita a tagozat az alapítás óta tölti be ezt a tisztet.

Ez a döntés azt jelenti, hogy a párt lezárta az annak idején nagy port kavart Krakus-ügyet, amelyet az Index egyik fórumozója robbantott ki év elején azzal, hogy azt állította: Szita a '80-as években „Krakus Péter” fedőnevű ügynökként a III/II-es ügyosztályon szolgált.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!