Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Legalizálná a prostitúciót a belügy

2005.03.05. 11:19
A legális gazdaság részévé tenné a prostitúciót a Belügyminisztérium. A tárca a jelenlegi kaotikus helyzetet oldaná fel a vigalmi negyedek létrehozásával és a prostituáltak nyilvántartásba vételével.

Vigalmi negyedek létrehozását és a prostitúció megadóztatását, egyben törvényesítését javasolja a Belügyminisztérium a Magyar Hírlap értesülései szerint. "Több visszajelzés is érkezett, hogy a jelenlegi kaotikus helyzet miatt Magyarország a nyugat felé irányuló emberkereskedelem egyik központja lett", nyilatkozta a lapnak Borai Ákos, a tárca szakértője.

Szabadpiac

A jelenlegi szabályozás értelmében az önkormányzatoknak kellene kijelölnie türelmi zónákat, azonban semmilyen jogi eszközzel sem lehet rákényszeríteni a helyhatóságokat az eddigi mulasztások bepótlására. Az önkormányzatok tétlensége miatt az utcai prostitúció továbbra is jellemző Budapest egészére, így a törvényileg védett övezetekre is, írja a Magyar Hírlap.

Az Alkomtánybíróság határozatai, illetve az ombudsman ajánlásai szerint a Fővárosi Önkormányzatnak kellene kijelölnie a türelmi zónákat. A főváros ennek elmulasztását a kerületek ellenállásával, illetve a megfelelő közterületek hiányával indokolja. Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes szerint a türelmi zónák kijelölésének hiánya nem jelent törvénysértést, mivel a jelenlegi szabályozás szerint a tiltott övezeteken kívül a prostituáltak gyakorolhatják tevékenységüket.

Legalizálnának

A szabályozatlanság miatt azonban a prostitúció még mindig a feketegazdaság része. Földi Ágnes, a prostituáltak érdekképviseletének vezetője szerint az utcalányok nagy része megélhetési prostituált, mivel azonban jövedelmük nagy része fekete, nem tudnak kilábalni rossz helyzetükből.

A Belügyminisztérium szabályozási tervezete ezen is változtatna, a vigalmi negyedek létrehozásával a prostitúciót a legális gazdaság részévé tenné. Ehhez azonban nyilvántartásba kellene venni a prostituáltakat, ez azonban ellentétes a prostitúciót tiltó New York-i egyezménnyel.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.