Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Orbán szerint a Happy End a legjobb

2001.12.28. 18:49
Riogatásnak tartja a magyar-román egyetértési megállapodás kapcsán elhangzott nyilatkozatokat Orbán Viktor miniszterelnök, mert megítélése szerint a magyar törvények nem teszik lehetővé román vendégmunkások tömeges hazai foglalkoztatását. A kormányfő pénteki tájékoztatóján az Index kérdésére a lehető legszerencsésebbnek nevezte, hogy a Happy End Kft. intézi a kabinet kommunikációs ügyeit és közreműködik majd a Fidesz kampányában, mert ők a szakmában a legjobbak.
Megalapozatlannak tartja a magyar-román egyetértési megállapodással kapcsolatos bírálatokat Orbán Viktor miniszterelnök, aki a kormányülést követő tájékoztatón fejtette ki álláspontját. Szerinte a magyar törvények nem teszik lehetővé a megállapodás után sem, hogy a romániai munkavállalók foglalkoztatási problémákat okozzanak az országnak. A kormányfő szerint a kedvezménytörvény csupán arról rendelkezik, hogy a magyar igazolvánnyal rendelkezők esetében nem kell megvizsgálni a munkaerőpiaqci helyzetet, e nélkül is foglalkoztatható lesz az illető.

A szombati megállapodás ugyanezt a lehetőséget megadja a román munkavállalóknak is, emellett azonban számos más feltételnek is meg kell felelni. Munkát vállalni ugyanis csak abban az esetben lehet, ha a külföldi kapott munkavállalói vízumot, szerzett magának munkavállalási engedélyt, TB és adószámot.

Továbbá a majdani foglalkoztatótól is be kell szerezni egy nyilatkozatot, hogy fogadja a dolgozót. Orbán szerint éppen ezért siker, nem pedig kudarc a megegyezés. A kormányfő szerencsétlennek nevezte, hogy az ünnepek idején valótlanságokkal riogatják az embereket.

Nem szerencsétlen, hanem szerencsés a Happy End foglalkoztatása

Az Index kérdésére, miszerint nem tartja-e szerencsétlennek, hogy egyazon cég, a Happy End Kft. intézi a kormány kommunnikációját, mint amely vállalkozás a Fidesz kampányát is menedzselni fogja, Orbán Viktor azt mondta: ez a lehető legszerencsésebb megoldás, mert ha egy országképet akar felépíteni a kormány, akkor a legjobbal kell dolgoztatnia. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a legjobb minősítést a sajtótól és a politikai ellenfelektől érdemelte ki a Fidesz 1998-as választási kampányát irányító cég.

Új agrárhitelek

A kormány elfogadta az új agrárhitelezési rendszert, amelyhez egyúttal 22,6 milliárd forint állami garanciát rendeltek - jelentette az MTI. Orbán Viktor elmondása szerint a hitelt a 300 hektárnál nem nagyobb területen gazdálkodók vehetik igénybe földvásárláshoz, telephely-kialakításhoz, ültetvénytelepítéshez, új gépbeszerzéshez, illetve tartós forgóeszköz beszerzéséhez. A kormányfő szólt arról, hogy 13,3 milliárd forint értékben meghirdették az úgynevezett zöldhitelt, amely az őszi és a tavaszi gabonavetést hivatott támogatni, továbbá 3 milliárd forintot fordítanak a minőségi termelést elősegítő támogatásokra.

Orbán Viktor megjegyezte, hogy a hitelrendszer további kidolgozásával és a hitelek folyósításával a kormány a Magyar Fejlesztési Bankot bízta meg. Az előttünk álló esztendőben legalább 100 és legfeljebb 200 milliárd forintnyi tőke kerülhet hitel formájában a magyar mezőgazdaságba, a 300 hektárnál nem nagyobb területen gazdálkodók világába - fogalmazott a miniszterelnök.

Diákhitel változások

Jövő év március 15-től egy szemeszterre egy összegben is fel lehet venni a diákhitelt - jelentette be Borókai Gábor. Elhangzott, hogy a központosított illetményszámfejtés bevezetésére 2002. januárja helyett július 1-jével kerül sor. A kormány döntött arról is, hogy a korábban a Hivatásos Labdarúgó Liga rendelkezésére álló 8,3 milliárd forintos hitelgaranciából 5,2 milliárd forintnyit a Bozsik-program utánpótlás-nevelési részéhez csoportosítanak át.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.