Piroska
-10 °C
1 °C

Az MSZP-nek túl szürke a Köztársaság tér

2003.04.25. 14:25
Székházcserére vonatkozó javaslatot terjeszt kedden az MSZP elnöksége elé Hiller István. A párt alelnöke szerint összhangot kell teremteni az MSZP mondanivalója és a szimbólumai között. Az épület kinézete, sem története nem tükrözi a mostani MSZP-t - mondta az alelnök.
A Köztársaság téri MSZP székház elhagyását fogja indítványozni a párt jövő keddi elnökségi ülésén Hiller István. Az MSZP alelnöke az Indexnek azt mondta, hogy a Köztársaság téri épület kinézete, kisugárzása és története nem tükrözi az MSZP mai arculatát. Az MSZP színes párt, az épület viszont szürke - tette hozzá.

Az MSZP megválna a "véres szimbólumtól"

Hiller István szeretné, ha a következő választásokra már az új épületben tudnának felkészülni, így legkésőbb 2005-ig át kell költözni. Ehhez azonban minél hamarabb meg kell hozni a döntést. A költözés politikai kérdés - mondta. Szerinte az elnökség meghatározó többsége támogatni fogja kezdeményezését, mint ahogyan, a fel-felcsattanó tapsból ítélve, a kongresszuson is nagy tetszést aratott a költözködés gondolata. Hiller úgy véli, Kovács László is támogatja majd az ötletet.

Hiller azt is elmondta, a székházcsere előkészítésére bizottságot kell felállítani, hogy az felmérhesse a lehetőségeket és egy-másfél év alatt átgondolt döntést hozhasson. Hogy mennyi pénzért adnák el az épületet, illetve hova költözhetnének, Hiller annyit mondott, nincs végleges ötlete, elképzeléseit pedig csak a kongresszus előtt akarja kifejteni.

Korábban Lendvai Ildikó is hasonlóképpen nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, szerinte a "Köztársaság teret el kell adni", az ugyanis "véres történelmi emlékekkel terhes". Horn Gyula az MSZP legutóbbi kongresszusán pedig arról beszélt, hogy a székház egy siralomházra emlékezteti.

"Magyar" maradjon a szocialista párt

Hiller a szimbólumok fontosságáról is beszélt . Eszerint meg kell teremteni az egységet az MSZP mondanivalója és a szimbólumok között. Ennek egyik első lépése lehet a Magyar Dolgozók Pártja, később az MSZMP budapesti pártházának lecserélése egy új székházra, vagy akár a évváltoztatás is. Hiller személy szerint ragaszkodik ahhoz, hogy a párt nevében megmaradjon a "magyar" jelző.

Az Index által megkérdezett ingatlanszakértők szerint a Köztársaság téri székház 400-600 millió forintot érhet, amennyiben eladnák. Hasonló áron azonban már újabb székházakat is lehet azonban kapni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.