Gyöngyi
2 °C
13 °C

Egyelőre nem adják ki Kulcsárt

2003.10.21. 13:57
A K&H Equities brókerbotrányának fő gyanúsítottja egyelőre Bécsben marad - döntött kedden a bécsi tartományi legfelsőbb bíróság, amely a kiadatási eljárást november 11-re napolta. A bróker elfogadhatónak nevezte fogvatartása körülményeit, a magyar rendőrség kommunikációs igazgatója szerint hátráltatja a nyomozást a kiadatási eljárás elhúzódása.
A bécsi tartományi legfelsőbb bíróság kedden úgy döntött, hogy november 11-ére elnapolja Kulcsár Attila a K&H Equities brókerbotránya fő gyanúsítottjának kiadatási eljárását. A bíróság indoklásában arra hivatkozott, hogy a K&H brókercége volt alkalmazottjának az ügyvédje nem látta a kiadatási kérelem eredeti dokumentumait. Az indoklást ismertető bíró szerint a tartományi igazságügyi fórum ezzel a döntésével is meg akarja erősíteni, hogy az összes formai követelménynek eleget akar tenni Kulcsár Attila kiadatási ügyében. Bánáti János, Kulcsár védője a napokban azt mondta az MTI-nek, hogy "még néhány hónapot igénybe vesz a kiadatási eljárás".

Garamvölgyi: nincs ráhatásunk
Hátráltatja a K&H-ügyben zajló nyomozást, hogy tovább húzódik Kulcsár Attila gyanúsított bécsi kiadatási eljárása - közölte a rendőrség kedden az MTI-vel. "Rendkívüli jelentősége lenne Kulcsár Attila kihallgatásának, amire július 7-e óta vár a magyar rendőrség" - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója. Garamvölgyi László hozzátette: "a magyar rendőrségnek nincs ráhatása a kiadatási eljárásra, mert az a két ország igazságügyi szervezetei között folyik".

Kulcsár Attila bécsi kiadatási eljárásának csak a végeredménye érdekli a magyar hatóságot, részeredményekkel nem foglalkoznak - mondta az MTI érdeklődésére kedden az Igazságügyi Minisztérium (IM) munkatársa. "A kiadatási eljárásban nincsenek fix határidők maghatározva, amíg az osztrák jogszabályok engedik, addig folytatható az eljárás" - mondta Forman Tünde. Arra a kérdésre, hogy mennyire késlelteti a kiadatást az elnapolás, közölte: "ezt az osztrák hatóságoktól kell megkérdezni, mert ez nem a magyar igazságügyi tárca kompetenciája".

Elfogadhatónak nevezte ausztriai fogva tartásának körülményeit Kulcsár Attila. Az összebilincselt kezű gyanúsított kedden Bécsben az igazságügyi palotában az MTI-nek elmondta, hogy különösebb problémája nincs, legnagyobb gondot az okozza számára, hogy elszakították szeretteitől. Úgy fogalmazott, hogy nem ismeri a magyarországi börtönviszonyokat, így nem tudja összehasonlítani azokat az ausztriaival. Azt mondta még, hogy a bezártságot nehezen viseli.

Nem járult hozzá

Bécsben július 17-én fogták el, és helyezték kiadatási őrizetbe Kulcsár Attilát, akit több milliárd forint kárértékű sikkasztással és pénzmosással gyanúsít a nyomozó hatóság. Ha a gyanú beigazolódik, akkor 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható a volt bróker. A brókerbotrányként elhíresült ügynek több más gyanúsítottja is van, köztük Rejtő E. Tibor, a K&H Bank korábbi vezérigazgatója.

Bárándy Péter igazságügy-miniszter július 23-án írta alá a fogva tartott álbróker kiadatási kérelmét. Kulcsár Attila a július 28-i bécsi tárgyalásán nem járult hozzá a gyorsított kiadatási eljárás alkalmazásához. Friedrich Forsthuber bécsi tartományi büntetőbírósági bíró, akinek Kulcsár Attila kiadatási fogságban tartásának meghosszabbításáról kellett döntenie, 88,13 millió euróban - mintegy 23 milliárd forintban - szabta meg az óvadékot.

Kulcsár őrizetbe vételével kapcsolatos legutóbbi hírek szerint a K&H egyik magas rangú biztonsági vezetője október elején bejutott a Bécsben fogva tartott brókerhez. Kulcsár, ügyvédje szerint, érdemi információkkal nem szolgált a biztonsági vezetőnek, mivel világossá vált számára, hogy védője nem tud a látogatásról. Mindez a lap szerint azért meglepő, mert hivatalos rendőrségi kihallgatásra eddig még nem kerülhetett sor.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!