Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Fordulat az ügyészségen: új vád Kulcsár ellen

2006.08.23. 15:41
Újabb vádat emelt az ügyészség Kulcsár Attila ellen különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás miatt - erősítette meg az Indexnek az MTI hírét a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Morvai Attila. A vádhatóságnál fordulat következett be: ezúttal nem Kulcsár vallomására alapozva vádolták meg az exbrókert.

Az ügyészség indítványozta, hogy a most benyújtott vádiratot a bíróság egyesítse a Fővárosi Bíróságon jelenleg zajló, milliárdos sikkasztás büntetőperéhez - mondta Morvai Attila.

Jogosulatlanul használtak fel 300 millió forintot?

Kulcsár Attila ellen azért emeltek újabb vádat az ügyészek, mert 2003. május 20-án a K&H Bank Önkormányzati és EU Projektigazgatóságának vezetőjeként olyan tranzakcióra adott utasítást, amelynek alapján jogosulatlanul használtak fel az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) számlájáról mintegy 300 millió forintot. A kárérték végül ennek csak a töredéke lett.

A vádhatóság szerint Kulcsár hosszútávra meg akarta nyerni ügyfélnek a II. kerületi önkormányzatot, ezért igyekezett előnyös ügyleteket bonyolítani a számukra. Amikor ez nem sikerült, a veszteséget más tranzakcióval próbálta leplezni, ezért használta fel az ÁAK pénzét.

Nem függ össze más üggyel


Vádemelés balról

Az ÁAK-nál más ügy is kipattant az utóbbi hetekben: Bitvai Miklóst, az autópályacég volt vezérigazgatóját ugyanis idén nyáron azzal is megvádolták, hogy 2003-ban a Kulcsár Attilától kapott ötvenmillió forinttal akarta megvesztegetni az akkori gazdasági minisztert. Bitvai Miklós egyébként a Kulcsár-ügy hetedrendű vádlottjaként sikkasztás miatt már amúgy is bíróság előtt áll.

Fordulat a vádhatóság eljárásában

Morvai Attila elmondta az Indexnek: a Bitvai elleni újabb vádemeléssel nem függ össze a mostani Kulcsár elleni legfrissebb vád. Ez a tényállás egyébként sem Kulcsár vallomása alapján született az Index információi szerint, a mostani 300 milliós sikkasztás során "nem volt együttműködő" az exbróker - tudtuk meg a szóvivőtől. Mindez részleges fordulatot jelezhet az ügyben, hiszen korábban Kulcsár Attila vallomása volt az egyik alapja a vádiratnak a K&H-perben.

Morvai elmondta azt is, hogy konkrétan a mostani pótlólagos vád nem a K&H Equitiesnél történt szabálytalanságok miatt fogalmazódott meg, hanem Kulcsárnak a K&H Bankban végzett tevékenysége miatt. (Kulcsár a bankban önkormányzati és EU-projektekért felelős vezető volt.) Kulcsár ugyanis a II. kerületi önkormányzat számára feltétlenül nyereséges üzleteket akart garantálni, és ezért nyúlt hozzá az ÁAK pénzeihez.

Eleve sikkasztással vádolták Kulcsárt

Tavaly augusztusban Kulcsár Attilát, a K&H Equities és a K&H Bank egykori tisztségviselőjét különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztással, valamint folytatólagosan elkövetett magán-okirathamisítás vétségével vádolta meg a főügyészség. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy Kulcsár tevékenysége az ügyészség szerint nem volt például üzletszerű, tehát első pillantásra úgy tűnhet, hogy nem a legsúlyosabb kategóriákat alkalmazták Kulcsárral szemben.

Zámbó Gyula, Kulcsár ügyvédje akkor azonban az Indexnek elmondta, hogy az üzletszerű jelzőnek már nem lett volna értelme, miután a különösen nagy értékű sikkasztás miatt amúgy is a legsúlyosabb törvényi kategóriába esne Kulcsár cselekménye.

A tavaly augusztusi vádirat szerint az ex-bróker nem mosott pénzt, nem vesztegetett meg senkit, mint ahogyan ezt sokan mások tették a vádirat szerint. Zámbó ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a pénzmosás vádja pedig alighanem azért hiányzik, mert az osztrák hatóságok pénzmosás ügyében nem adták ki Magyarországnak Kulcsárt. (Kulcsár hosszú ideig a kiadatási procedúra miatt volt külföldön, még őrizetbe vétele után is.)

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.