Ágnes
-11 °C
-4 °C

Gyurcsány felhozta az MSZP-t az ötlettelen Fideszre

2005.10.21. 09:44
Zárul az olló a két nagy párt között, a politikai elemzők egyértelmű trendfordulásról beszélnek.

A héten két közvélemény-kutató is hasonló méréseket publikált a pártok támogatottságáról. A Gallup szerint a biztos szavazó, pártválasztók körében az MSZP átvette a vezetést, a Medián pedig hibahatáron belülire (4 százalék) mérte a Fidesz előnyét.

Nyitott verseny

Adatok

Közvetlenül a 2002-es választások után az MSZP népszerűsége meredek emelkedésbe kezdett, majd Medgyessy Péter ügynökbotránya után a ciklus legmagasabb pontját érte el. Ráadásul ekkor volt a legnagyobb különbség (20 százalékos) a két nagy párt között, az MSZP javára.

A Fidesz 2003 nyarán/őszén, a brókerbotrány kirobbanása után vette át az azóta is tartó vezetését. A nagyobbik ellenzéki párt a tavalyi kormányválság idején vezetett a legnagyobb előnnyel (15 százalék). Gyurcsány kormányra kerülése óta idén augusztusban volt a legnagyobb a különbség (10 százalék) a Fidesz javára.

"A trend egyértelműen megfordult, a korábban egyértelmű eredményűnek hitt verseny újra nyitottá vált" - értékelte egy szakértő az Indexnek. A mérések szerint az MSZP és a kormányfő megítélése szinte "minden dimenzióban" javult, de az eddig tapasztalt jellegzetességek megmaradtak: a szocialisták Budapesten és az öregeknél, a Fidesz vidéken és a diplomások körében az erősebb.

Legutóbb tavaly évvégén volt hasonló mozgás, de a szocialisták mostani felzárkózása stabilabbnak tűnik, mondta az Indexnek Kern Tamás, a Századvég elemzője, aki szerint ennek az az oka, hogy kezd beérni az egyrezártabb, precízebb kormányzati kommunikáció, a 100 lépés programja, az sms- és az imázskampány.

Az ellenzékkel is elégedetlenek

A parlamenti munkában (aktivitásban) Gyurcsány Ferenc az egyértelmű főszereplő, és úgy tűnik, a választók kezdik elfogadni, hogy az országnak van egy miniszterelnöke, miközben Orbán Viktor csak a saját hívei előtt szerepel, vélekedett Kern Tamás.

Az elemző szerint a Fidesz az elmúlt hónapok nemzeti konzultációjával nem tudott a tavaly decemberi népszavazáshoz képest több embert megszólítani, nem jelentenek alternatívát, ráadásul a választók nemcsak a kormány, hanem az ellenzék tevékenységével is elégedetlenek.

Kern Tamás ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az unió rendszeres elmarasztalásai miatt hosszabb távon "jöhet a fekete leves".

Javultak a gazdasági várakozások

A Medián szeptemberben közzétett elemzése szerint az előző hónapok tendenciájába illeszkedve ismét számottevően javultak a lakosság gazdasági várakozásai. A szeptember elején végzett országos, reprezentatív felmérése szerit ma már többen számítanak arra, hogy a saját háztartásuk és az ország gazdasági helyzete javulni fog, mint ahányan romlást valószínűsítenek - erre 2003 tavasza óta nem volt példa.

Hann Endre, a Medián igazgatója úgy véli, ennek fényében diszfunkcionálisnak tűnik a Fidesz - elsősorban gazdasági témákra irányuló - erősen negatív kampánya. Másrészt kétségtelen, hogy Gyurcsány offenzívájának (ami tulajdonképpen Orbán számpárbajra kihívásával kezdődött) és az MSZP új arculatot mutató kampányának sikerült felráznia a korábban kedveszegett MSZP-szimpatizánsok egy részét.

A Fidesz nem kampányolt

"Nem csapjuk be magunkat, de a trend a mi megítélésünk szerint is megfordult" - értékelte az adatokat egy kormányzati illetékes. Mindenképp figyelembe kell venni, hogy a Fidesz nem kampányolt az elmúlt időszakban, mondta.

A kormányzat és a pártvezetés szerint a két nagy párt közti különbség olvadása tavasszal, a 100 lépés programjának bevezetésével kezdődött, majd folytatódott, egészen a "Szili krachig".

Ebből - értékelésük szerint - a miniszterelnöki vita billentette ki (pozitív irányba) a kormány megítélését, majd jött az erős őszi kezdet.

Útközben

Ide sorolják Gyurcsány Ferenc kormányfő könyvének megjelenését, aminek jó pr-értéke volt, de a miniszterelnök környezetében könyvkiadási szempontból is sikeresnek értékelik az Útközben című kötet szereplését. "A könyvből 20 ezret rendeltek meg és fizettek ki előre" - mondta egyik forrásunk, aki szerint a Da Vinci-kódból összesen 35 ezer fogyott Magyarországon.

A megforduló trendet a kormányfő környezetében ezenkívül az MSZP kampányával (plakátok, hirdetések, A buli színe CD) és az erős miniszterelnöki aktivitással magyarázzák.

Orbán nem hiszi

Orbán Viktor egy szeptember közepi rádióinterjúban azt mondta, az ellenfelet sosem szabad lebecsülni, az MSZP-t pedig Magyarországon különösen nem, hiszen többször bizonyította "oroszlánkörmeit". "Akkor járunk el helyesen, ha nem hiszünk a közvélemény-kutatásoknak, nem engedjük, hogy a sajtot kiénekeljék a szánkból, álomba ringassanak minket" - fogalmazott.

A Fidesz elnöke kérte a hallgatókat, "ne higgyenek el egyetlen fölmérést sem", higgyék el, hogy a változáshoz erőfeszítésre van szükség.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.