Mária
-6 °C
-2 °C

Pénzbüntetésre számíthat a favédő Lányi

2000.04.14. 11:52
Mintegy háromórás kihallgatás után elengedték a rendőrségről Lányi András írót, valamint a Levegő Munkacsoport egyik aktivistáját, akiket a csütörtöki, Roosevelt téri botrányba fulladt demonstráció után vettek őrizetbe. Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy Lányi ellen szabálysértési eljárást folytatnak le, a gyülekezeti joggal való visszaélés miatt. Az író pénzbüntetésre számíthat.

Mindent megtennének a fákért
Amint arról hírt adtunk, csütörtök este a Roosevelt téren a kivágni tervezett 23 fa megmentéséért a Védegylet, a Levegő Munkacsoport és a Városi Biciklizők Baráti Egyesülete felhívására gyűltek össze mintegy 250-300-an. Negyedóra elteltével a részvevők elhatározták, hogy a Városháza épülete elé vonulnak. Ekkor a rendőrök felhívták a demonstrálók figyelmét arra, hogy a számukra kiadott engedély csupán a Roosevelt térre szól. A tömegből körülbelül százan éppen ezért egyesével, a járdán, indultak el új célpontjuk felé - állítják a szemtanúk. A rendőrök a Városháza elé érve ismét távozásra szólították fel a tömeget, illetve a szólásra készülő Lányit.

Ezen a ponton eltér a rendőrség állásfoglalása, valamint a szemtanúk elmondása eltér egymástól. Dézsi Mihály arról tájékoztatott, hogy Lányi a rendőrök felszólítása után tisztában volt azzal, milyen következményekkel jár, ha beszél a megjelent százfős tömeghez. A BRFK szóvivőjének közlése szerint Lányi hangoztatta: megmutatják, hogy az engedély hiánya ellenére a Városháza előtt is tiltakoznak a fák kivágása ellen.

A Levegő Munkacsoport egyik jelenlévő aktivistája szerint azonban Lányi, a rendőrök helyett maga szerette volna távozásra kérni a tömeget. Lányi éppen belefogott volna ebbe, amikor a rendőrök lefogták, és kezét hátra fogva a Roosevelt térre vezették.

A Roosevelt téren a Levegő Munkacsoport egyik aktivistája megpróbálta megakadályozni Lányi előállítását, ezért őt is elvezették. Dézsi Mihály elmondta: Lányi ellen a gyülekezési joggal való visszaélés miatt, a védelmére kelő környezetvédő ellen pedig a rendőrség akadályozása miatt folytatnak szabálysértési eljárást. Mindketten pénzbüntetésre számíthatnak.

Az ügyben leginkább érintett, Lányi András nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

A Roosevelt téren felállított lakókocsinál tartózkodó egyik környezetvédő szerint "vihar előtti csend" honol egyelőre a kivágásra szánt fák tövében. Az aktivista szerint felkészültek a favágás megakadályozására, adott esetben megindul a környezetvédők mozgósítása. Hogy alkalom adtán hány ember kel a fák védelmére, arra az "ügyeletes" őrködő nem tudott pontos számot mondani.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.