Irén, Írisz
6 °C
15 °C

A képviselőkre uszították olvasóikat a napilapok

2003.10.02. 09:57
Egész oldalas hirdetésben szólítja fel olvasóit több országos napilap arra, hogy hívják fel országgyűlési képviselőjüket a lapkiadás tervezett áfaemelése miatt. A kormány lépése lapszámonként körülbelül három forinttal növelné meg a lapkiadás költségeit.
Egy héten át tartó akció keretében teljes oldalas hirdetés jelenik meg a napilapokban csütörtöktől arról, hogy a lapkiadás általános forgalmi adójának áfa 12-ről 15 százalékra emelése kedvezőtlenül hat az újságárakra, s ez elsősorban a kispénzű rétegek számára lesz hátrányos - erről határozott a Magyar Lapkiadók Egyesülete kétnapos balatonfüredi konferenciájának szerdai záró napján. Szabó György, az MLE elnöke az MTI-nek elmondta: a hirdetésben felszólítják az olvasókat arra, hogy a lapkiadást sújtó adóemelés elleni tiltakozásul hívják fel a parlamenti képviselőjüket. A tervezett áfaemelés lapszámonként átlagban körülbelül három forinttal hozna több pénzt az államnak.

A hirdetés csütörtökön, a Szabó György által elmondottakkal ellentétben, nem minden lapban jelent meg. Ennek szövege: "Emeli a kormány a lapok áfáját! Tiltakozzon! Uniós átlag: 4,3 százalék. Magyar terv: 15 százalék. Hívja fel országgyűlési képviselőjét! Tiltakozzon kedvenc lapjai megdrágítása ellen!"

Az Indexnek a parlament számán elmondták, hogy reggel óta "rengetegen telefonáltak". Találomra egy MSZP-s országgyűlési képviselőt kerestünk, akinél a telefon hosszan kicsöngött, majd egy gépi hang jelentkezett: "Az illető a kért melléken nem tudja fogadni a hívást, kérem hagyjon üzenetet a sípszó után."

Szabó György elmondta továbbá, hogy készítenek egy kiadványt is, amelyben közlik az áfa-emeléssel kapcsolatos információkat és az MLE ezzel kapcsolatos állásfoglalásait, s azt eljuttatják valamennyi országgyűlési képviselőnek. "Szeretnénk elérni, hogy a parlament ne szavazza meg a lapkiadást terhelő 15 százalékos áfát, hanem az a kedvezményes 5 százalékos kulcsba kerüljön" - tette hozzá az MLE elnöke.

A lapkiadók korábban elmondták: az Európai Unióban a lapkiadás átlagos áfája 5 százalék alatt van, a kulturális járulék pedig szinte ismeretlen, és vannak olyan uniós országok, ahol támogatják a lapkiadást, pontosabban a terjesztést. A magyar lap- és médiapiac évi 200 milliárd forintos árbevételt könyvelhet el, amelyből 115 milliárddal a sajtó részesül. Utóbbiból 70 milliárdot tesz ki a lapok árbevétele. A lapkiadók a 12 százalékos áfa révén évi 8 milliárd forintot fizetnek be az államnak, sőt még 600 millió forint kulturális járulék is terheli őket.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!