Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Szabó István megzsarolásról és életmentésről beszél

2006.01.28. 10:26
Szabó István filmrendező a Népszabadságnak nyilatkozott azután, hogy az Élet és Irodalomban kiderült: 1957 és 1963 között jelentéseket írt az állambiztonsági hatóságnak. Tölgyessy Péter az MSZP-t, a Fideszt és az SZDSZ-t is bírálja, a tubesi lokátor mellett kiegészítő radarokra is szükség van. Lapszemle.

Az akasztástól védte meg egyik osztálytársát, Gábor Pált azzal, hogy hagyta magát beszervezni. Ezt állítja Szabó István a Népszabadságnak adott interjújában. Az Oscar-díjas filmrendező 1957 és 1963 között írt jelentéseket a belső reakció elhárításával foglalkozó állambiztonsági szervezetnek, írta az Élet és Irodalom. A lap újságírója által elolvasott jelentésekből az nem derült ki, hogy milyen "terhelő adatok" alapján szervezték be Szabót.

A belügyi szervek Szabót - két osztálytársával - 1957 februárjában letartóztatták, és a háromnapos fogva tartás végén azzal engedték el, hogy kirúgják a Színház- és Filmművészeti Főiskoláról, ha nem jelent a főiskolai eseményekről.

Az interjú a Népszabadságban>>>

Szabó István ügynök volt>>>

Tölgyessy nem tudja

Tölgyessy Péter nem lesz ismét az SZDSZ tagja, derül ki a fideszes országgyűlési képviselővel a Népszabadságban készített interjúból. A rendszerváltás egyik szellemi atyja szerint a szabad demokraták marginális csoportok véleményének adnak hangot, de ettől még nem érik el az öt százalékot. A kampányról úgy nyilatkozott, hogy a koalíció "igencsak" választási költségvetésére, a Fidesz "csaknem abszurditásig" emelte a tétet. Hogy rajta lesz-e 2006-ban is a Fidesz listáján, azt, mint mondta, márciusban az újságokból tudja meg.

A teljes cikk a Népszabadságban>>>

Nem ideális a Tubes

Hiába épül meg a lokátor a Tubes hegyen, kiegészítő radarokat működtető századot is fenn kell tartani, mert a kis magasságban repülő gépeket nem lehet megfelelően bemérni, írja a Magyar Hírlap. Ez pénteken hangzott a parlament környezetvédelmi bizottságának ülésén, ahol a Honvédelmi Minisztérium szakértőjét hallgatták meg. A beruházás hatásvizsgálata és megvalósíthatósági tanulmánya az év végére készül el.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.