Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Fejpénz jár a nácivadászoknak

2004.06.01. 21:16
Támogatja a Simon Wiesenthal Központ a náci háborús bűnösök fellelésére indított Utolsó Esély Műveletét a Mazsihisz - írja a Magyar Hírlap. A zsidó hitközségek szövetsége ugyanakkor még nem kapott hivatalos felkérést. A Wiesenthal központ tízezer euróval honorálja a nyomravezetőket, ami egy korábbi náciperben szakértőként dolgozó történész szerint aggályos.
Tízezer eurós pénzjutalmat ajánl a Simon Wiesenthal Központ azoknak, akik az Utolsó Esély Művelet nevű kampányban náci háborús bűnösök bíróság elé állítását segítő információkat adnak át - írja a Magyar Hírlap. A jeruzsálemi székhelyű központ 2002-ben a balti államokban kezdte kampányát, a sikerek nyomán 2003-ban Lengyelországot, Romániát és Ausztriát, 2004-ben Magyarországot, Németországot, Ukrajnát és Horvátországot is bevonták az akcióba.

Nem hagyhatják büntetlenül

Efraim Zuroff, a központ jeruzsálemi irodavezetője szerint nem csak a háborús bűnösök felelősségre vonása, hanem a holokausztról kialakuló társadalmi párbeszéd is a művelet sikerét jelentené. A Wiesenthal Központ akcióját a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is támogatná. A Mazsihiszt ugyanakkor még nem keresték meg hivatalosan -írja a napilap.

A szövetség jogi vezetője, Egri Oszkár szerint a náciüldözés már csak azért is fontos, mert bizonyítja, hogy az ilyen bűnöket nem szabad felderítetlenül hagyni. A beérkezett információkat ugyanakkor nem kezelik nyilvánosan, előbb összevetik a már meglévő adatokkal. "Komoly bizonyítékokkal kell rendelkezni egy bírósági perhez" - nyilatkozta Egri a Magyar Hírlapnak.

Kihagyhat az emlékezet

Molnár Judit történész, aki szakértőként már részt vett Finta Imre egykori csendőrszázados perében, azonban nem ért egyet azzal, hogy fejpénzt fizetnek a feladott háborús bűnösökért. A történész szerint a 80-90 éves emberek, akiket most el tudnának kapni, nem vezetők, csak végrehajtók voltak. Molnár szerint hatvan év után a tanúk emlékezete is tévedhet.

Két hónap múlva startolnak

A Simon Wiesenthal Központ két hónapon belül indítja kampányát Magyarországon a még élő háborús bűnösök felkutatására - mondta el két hete az MTI-nek telefonon az intézmény vezetője.

"Még keressük azokat a magyar partnereket, akik segítenének nekünk" - közölte Efraim Zuroff arra a kérdésre, felvették-e már a kapcsolatot magyar intézményekkel, amelyek eddigi kutatásaik alapján hozzájárulhatnának a kezdeményezés sikeréhez. Azt mondta, egyelőre csak Izraelben élő magyarokat kerestek meg, segítségüket kérve a megfelelő magyar intézmények megtalálásához.

Magyarország bevonását az indokolja, hogy "egyike azoknak az országoknak, amelyekben helybéliek is részt vettek zsidók meggyilkolásában".

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.