Natália
-3 °C
8 °C

Cáfolják László Csaba távozását

2003.10.22. 11:03
Annyira rosszul áll a szénája László Csaba pénzügyminiszternek, hogy az MSZP-ben felmerült: még jövő év februárja előtt távozzon posztjáról - írja a Magyar Nemzet. A napilap szerdai számában arról számolt be, hogy informálisan már megkeresték lehetséges utódait: Draskovics Tibort, Akar Lászlót, Szekeres Imrét és Veres Jánost. A kormányszóvivő közölte, a Magyar Nemzet cikkének semmi alapja nincsen.
Az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjában már többször felmerült, hogy a korábbi hírekkel ellentétben még idén távoznia kellene László Csaba pénzügyminiszternek - értesült a Magyar Nemzet. A munkacsoport tagjai elsősorban a kompromisszumkészség hiányát róják fel neki. A Pénzügyminisztériumból (PM) kiszivárgott, hogy a szocialisták tapolcai frakcióülését megelőzően László Csaba a tárca szűk körű vezetése előtt úgy nyilatkozott: "amennyiben túléli ezt a frakcióülést", akkor valószínűleg jövő év februárjában mennie kell.

Még a gondolata sem vetődött fel
László Csaba pénzügyminiszter távozásának gondolata fel sem vetődött a kormányban, az ezzel kapcsolatos híresztelések nélkülöznek minden alapot - közölte az MTI-vel Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerdán. "A hírnek semmi alapja, legfeljebb az ellenzék vágyakozása lehet, de az ellenzéknek még jó sokat kell várnia arra, hogy ő állítsa össze a kormánytagok listáját" - mondta Gál J. Zoltán. "Mivel László Csaba miniszter marad, az utódairól való találgatás végképp oktalanság" - tette hozzá.
Állítólag Medgyessy Péter miniszterelnök is megneheztelt rá, mert László nem egyezett bele Máté Dániel sajtószóvivő menesztésébe. Pedig Medgyessy Mátét "ajánlotta fel" a miniszter lemondását követelő MSZP-s vezetőknek. "Kompenzációként" került így sor Thuma József közigazgatási államtitkár október 1-jei felmentésére. Ezt viszont a lap szerint a minisztérium munkatársai nem nézték jó szemmel, mi több fizetett hirdetésben búcsúztak el Thumától az egyik gazdasági napilapban. Ezt László Csaba is aláírta, mégpedig a lap szerint azért, hogy javítsa az apparátus előtt megcsappant tekintélyét. A "búcsúfeljegyzés" azonban bombaként robbant az MSZP-frakcióban, mert László ötleteként aposztrofálták.

Utódok?

A miniszter lehetséges utódjaként eddig négy név merült fel. A Magyar Nemzet úgy tudja, informálisan már meg is keresték őket. Medgyessy Draskovics Tibort látná szívesen ezen a poszton. Ő jelenleg a miniszterelnök kabinetfőnöke, a Horn-kormány alatt 1994-1998 között a PM közigazgatási államtitkára volt.

A miniszterelnök másik esélyes jelöltje a Magyar Nemzet szerint Akar László, a GKI elnök-vezérigazgatója, aki 1994-1998 között politikai államtitkár volt a PM-ben.

Az MSZP részéről felmerült harmadik esélyes neve, Szekeres Imre a párt gazdasági ügyekért felelős alelnöke személyében, aki 1998-2002 között a parlament költségvetési bizottságának elnöke volt. A párt részéről a másik lehetségesnek tartott jelölt Veres János jelenlegi politikai államtitkár.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.