Judit
3 °C
6 °C

László Boglárt igenre biztatják volt iskolatársai

2004.11.23. 10:35
A Magyar Nemzetben megjelent nyílt levélben László Boglár volt iskolatársai arra kérik az erdélyi származású kormányszóvivőt, hogy igennel szavazzon a december 5-i, kettős állampolgárságról szóló népszavazáson. Válaszlevelében a kormányszóvivő azt közli, saját magyarsága a lelkében van, nem a politikai rovatban.
"Mi, erdélyiek a rendszerváltás után sokféle életpályát tudhatunk magunk mögött. Aggódva, de mindig szeretettel gondolunk egyik-másik ismerősünkre, osztálytársunkra, iskolatársunkra, ha híreket kapunk róla" - kezdődik az a Magyar Nemzetben közölt levél, amelyet az erdélyi származású László Boglár kormányszóvivő osztálytársai és iskolatársai írtak alá.

A nagyváradi Ady Endre Gimnázium egykori tanulói megjegyzik, hogy sok, Magyarországra települt, magyar állampolgárságot szerzett erdélyi nem mondott le román állampolgárságáról sem, mert fontosnak tartja a kapcsolattartást az otthoniakkal. A maradók nagy része viszont szívesen szerezne magyar állampolgárságot, ha lehetősége lenne rá.

"Volt iskolatársaidként azt kérjük tőled, támogasd a népszavazáson adandó Igen választ és próbáld felhasználni lehetőségeidet, kapcsolataidat, jelenlegi tisztségedet latba vetni azért, hogy ne csak a Magyarországon lakó, de a Kárpát-medence más országaiban élő magyaroknak is adassék meg a magyar állampolgárság viselésének lehetősége" - zárul a levél.

László Boglár nyílt levélben válaszolt egykori iskolatársainak. "Azt tartom: a születési hely, a származás magánügy. Ennek tiszteletét - számtalan ma is magamban tartott értékkel - még Erdélyből hoztam magammal" - írta volt iskolatársainak a kormányszóvivő. László Boglár úgy gondolja, a kérdésfelvetés eleve rossz. Válaszában felidézi, hogy Magyarországra települése előtt jó néhány szónoklatot végighallgatott a "drága magyar erdélyi testvérekről", ide érkezve viszont - egy merőben más perspektívájú Romániából, mint amilyen a jelenlegi - sokkal inkább magyarázkodásra akarták kényszeríteni azt illetően, hogy "miért veszem el a magyarországiaktól a munkalehetőséget?".

László Boglár őszintén reméli, hogy bármilyen döntést is hoz december 5-e, annak csak olyan következményei lesznek majd, amelyek "valamennyiünk lelkét erősítik." "Nekem ugyanis saját magyarságom a lelkemben van, nem a politikai rovatban" - zárta válaszlevelét László Boglár.

Magyarországon december 5-én tartanak népszavazást a kettős állampolgárságról. A kormány szerint túlságosan költséges lenne, ha határon túliak megkaphatnák a kettős állampolgárságot, és a döntés után áttelepülési hullám indulna. A támogatók nem számolnak pluszköltséggel, szerintük a lelki okok mellett a magyar útlevél lenne a legfőbb haszna a kettős állampolgárság megadásának.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!