Mária
-6 °C
-2 °C

A repülési szabályokat sértette meg az amerikai légierő

2003.04.01. 13:49
A Külügyminisztérium álláspontja szerint nem a légteret, hanem a magyar repülési szabályokat sértette meg az amerikai légierő egyik repülőgépe és hat harci helikoptere február 20-án, amikor Ferihegy érintésével átrepültek az ország felett.
Nem valós indokok alapján kiadott engedéllyel repültek át az amerikai gépek, és ezzel megsértették Magyarország szabályait - közölte Bródi Gábor, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának keddi, budapesti ülésén.

Emlékeztetett arra, hogy február 28-án az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének illetékese szóbeli jegyzékben fejezte ki sajnálatát, hogy a repülőeszközök nem az eredetileg megjelölt afganisztáni műveletben vettek részt, hanem a romániai Constantában, egy katonai bázison "más műveletben" láttak el feladatot.

"Össze-vissza repkednek"

Mint arról az Index korábban beszámolt, az ország szuverenitását sértette az a hat helikopter, amelyek az eredeti felhatalmazástól eltérő céllal használták a légteret. Magyarország kemény hangú szóbeli jegyzékben kérte, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló eset. Simicskó István fideszes képviselő úgy vélekedett, hogy ha nincs rossz idő, és a gépek az eredeti tervek szerint Taszáron landolnak, fel sem tűnt volna, hogy külföldi repülőeszközök "az ország légterében össze-vissza repkednek".

Nem vizsgálták, korábban történt-e szabálysértés

A tárca illetékese ellenzéki képviselői kérdésekre válaszolva elmondta: a minisztériumnál nem vizsgálták, hogy február 20. előtt milyen átrepülések voltak a Magyar Köztársaság légterében. Elmondta: a repülései engedélyeket bizalmi elv alapján adják ki, de szükség esetén lehetőség van az átrepülések ellenőrzésére is.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!