Vilma
-7 °C
4 °C

Az 'országimázs rombolói'

2000.12.01. 00:03
Ellenzéki politikusok, politológusok, szociológusok, újságírók neve és tőlük származó idézetek szerepelnek az Ez évben megjelent, Magyarországot, illetve annak kormányát lejárató külföldi sajtócikkek címmel összeállított listán, amelynek egy részét a Miniszterelnöki Hivatal nyilvánosságra hozta.
Az anyag - amelyre Orbán Viktor miniszterelnök az európai integráció aktuális kérdéseiről tartott parlamenti vitanapon, csütörtökön elhangzott beszédében utalt - a magyarországi antiszemitizmusról szóló idézetekkel kezdődik.

Különböző kiadványokban (Washington Jewish Week, Jerusalem Report, továbbá a hollandiai Elsevier és Trow) publikált cikkek Haraszti Miklós (SZDSZ) volt, és Herczog Edit (MSZP) jelenlegi országgyűlési képviselőre, továbbá Vásárhelyi Mária szociológusra hivatkozva zsidóellenes megnyilvánulásokat idéznek kormánypárti politikusoktól és lapoktól.

Júliusban a Limes című olasz folyóiratban terjedelmes cikk jelent meg Antiszemitizmus Orbán Magyarországán címmel, amely többek között felidézi, hogy egy Haiderrel foglalkozó strasbourgi nemzetközi konferencián a magyar zsidókat képviselő Zoltai Gusztáv a magyarországi "lopakodó antiszemitizmusról" beszélt. A cikk szerzője - aki szerint az antiszemitizmus szinte divat lett Magyarországon - köszönetét fejezi ki Vásárhelyi Júliának, a HVG szerkesztőjének segítségéért.

Györgyi Kálmán lemondása kapcsán a német Der Standard és a holland NRC Handelsblad Kovács Lászlóra, az MSZP és Magyar Bálintra, az SZDSZ elnökére hivatkozva példátlan botrányról, illetve arról ír, hogy a legfőbb ügyész a médiaháború első áldozata.

A német Die Zeit szeptember 14-én Viktor király címmel publikált cikket a magyar miniszterelnökről. A lap az SZDSZ Új Generáció két vezetőjét, Gusztos Pétert és Ónódi Tamást idézve azt írja, hogy Magyarország miniszterelnöke ma leginkább királlyá szeretne válni. Szalai Erzsébet szociológus a cikkben idézett véleménye szerint a rendszerváltozás vesztese a magyar társadalom kétharmada. Ugyanebben a cikkben Vásárhelyi Miklós "alapelvek nélküli, rendkívül tehetséges személy"-ként jellemzi Orbán Viktort, míg Sárközy Tamás, a Jogász Szövetség elnöke szerint a miniszterelnök "mindenáron tovább akar kormányozni".

Az International Herald Tribune október 3-i riportjában Kéri László politológus úgy vélekedett: "a mai kormány nem tudja elviselni a kritikákat, s amennyiben valaki nem ért egyet, azt ellenségnek tekinti".

Az összeállítás végül kitér Magyar Bálintnak a Liberális Internacionálé októberi kongresszusán mondott beszédére, amelyben a politikus - Eörsi Mátyás szabad demokrata parlamenti képviselő beszámolója szerint - azt hangoztatta: "a hatalom, akárcsak a rendszerváltás előtt, mindent centralizál, és a saját uralma alá hajt, a demokratikus ellenőrzés eszközrendszerét szétzilálja, és az intézményes korrupció ma már nem marad el a kádári időkben tapasztaltaktól".

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.