Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Távozik az MTV elnöke?

2003.11.07. 07:14
A csütörtöki kuratóriumi ülésen jövő keddre halasztották a döntést. Ennek az az igazi oka - írja a Népszabadság -, hogy módot akarnak adni Ragáts Imrének, hogy maga mondjon le a tisztségről. Ha mégsem teszi - marad a kedd. Péntek délelőttig nem mondott le Ragáts, ugyanakkor az Index úgy tudja: minden előre lekötött programját lemondta.
Lemond a Magyar Televízió elnöke - írja pénteki számában a Népszabadság. Ragáts Imre ezzel megelőzi, hogy az MTV kuratóriumának elnöksége kezdeményezze a felmentését. A mindössze fél éve megválasztott Ragátscsal szemben azért rendült meg a pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökség bizalma, mert kitudódott, hogy titokban kötött szerződéseket a köztévé reklámidejének értékesítésére. Három kevéssé ismert cég igen jutányos áron, évi 900 millió forintért szerezte volna meg a köztévé reklámidejét.

A múlt héten nyilvánosságra került megbízások miatt tegnap másodszor rendelte maga elé a testület Ragátsot. Az ülés előtt már tudni lehetett, hogy a kormánypárti tagok nem állnak ki az elnök mellett. Az SZDSZ-es kurátorok ezt nyíltan is hangoztatták, szerintük ugyanis megbocsáthatatlan, hogy miközben Ragáts a nyilvános gazdálkodás elvét hirdeti, titokban értékesíti az MTV reklámidejét. Az MSZP-s kurátorok véleményét az befolyásolta, hogy a hét elején mind Medgyessy Péter, mind pedig Kovács László szűkebb körben kijelentette: megvonták bizalmukat Ragáts Imrétől.

Háttéralku

Bizonytalan volt, hogy az MDF-es kurátorok marasztalnák vagy menesztenék az elnököt. Márpedig az ő szavuk a döntő. A testület kétharmados többséggel kezdeményezheti a tévéelnök visszahívását, vagyis a Fidesz távolmaradása miatt az összes ellenzéki helyet feltöltő MDF megkerülhetetlen a kérdésben. A fórumos kurátorok helyzete speciális, hiszen az elnök megválasztásakor a párt elnökségének döntését is figyelmen kívül hagyva az MSZP-s és az SZDSZ-es tagokkal együtt támogatták Ragátsot.

Az ülés után kiadott hivatalos sajtóközlemény ugyan azt tartalmazza, hogy a testület további időt szán Ragáts sorsának eldöntésére, mert a kurátorok későn kapták meg a témában vizsgálódó felügyelőbizottság jelentését, de a Népszabadság értesülései szerint megkötetett az egyezség: az elnök távozik, viszont nem firtatják a büntetőjogi felelősségét.

Utódlás

Ragáts távozása előtt még rendezni kell jogi státusát, ugyanis a kuratórium immár öt hónapja nem kötött vele megbízási szerződést, emiatt fizetést sem kapott. A távozó elnök után a jelenlegi egyetlen alelnök, a gazdasági folyamatokat felügyelő, korábbi ÁPV Rt.-s is Pinke György lehet az ügyvezető - írja a Népszabadság. Ő azonban feltehetően csak átmenetileg tölti be ezt a tisztséget, az MSZP és az MDF ugyanis Kósa-Somogyi Györgyöt látná szívesen az elnöki székben. Vele szemben azonban az SZDSZ-nek vannak fenntartásai. Ez a legutóbbi elnökválasztáson elég volt ahhoz, hogy Kósa-Somogyi ne fusson be, helyette lett kompromisszumos megoldásként Ragáts a győztes.

Ragáts péntek reggel még nem mondott le

Péntek reggelig nem nyújtotta be lemondását Ragáts Imre, a Magyar Televízió (MTV) Rt. elnöke, tudta meg több, a közszolgálati médium vezetéséhez közelálló forrásból a nap folyamán az MTI, az Index ugyanakkor úgy értesült, hogy valamennyi előre lekötött programját lemondta a tévéelnök. Csorba Mária, az MTV sajtóreferense nem tudta kommentálni az elnök távozásáról pénteken megjelent sajtóinformációkat. Ugyanakkor különböző tévés források egymásnak ellentmondó válaszokat adtak az MTI kérdésére arról, valóban lemondani szándékozik-e a május végén megválasztott vezető.

Közelednek az álláspontok az fb jelentése nyomán

Kuratóriumi elnökségi tagok elmondása szerint új helyzetet teremtett, és a grémiumban helyet foglalókra nagy hatást tett az MTV Rt. felügyelő bizottságának az áprilisi reklámidő-értékesítéssel kapcsolatos vizsgálati jelentése. A csütörtöki ülésre elkészült, "vaskos és szigorú" dokumentum a közlések szerint, kimondva az elnök felelősségét is, egyértelműen megállapítja: sérültek a médiatörvény és több MTV-s belső utasítás előírásai, amikor Ragáts Imre megkötötte ezeket a szerződéseket.

Az egyik tag közlése szerint a jelentés nyomán "közeledtek a testületben a Ragáts Imre sorsával kapcsolatos álláspontok". Ez az MTI értesülései szerint annyit tesz: a négy MDF-es kurátor véleménye közeledik az elnök távozását szorgalmazó kormánypárti testületi tagokéhoz.

Más forrás szerint testületi ülésen nem beszélt esetleges távozásáról az elnök

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.