Gyöngyi
2 °C
13 °C

Lendvai: a Fidesz bemetszette a kést

2002.09.14. 14:22
Példátlannak nevezte Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője Orbán Viktor önkormányzati kampánykörútján tett kijelentéseit. A szocialista politikus egy szombati rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a választások után a Fideszben túlsúlyba kerülhetnek az EU-csatlakozás ügyében konszenzust keresők.
Orbán Viktor csak addig volt feltétlen híve az uniós csatlakozásnak, amíg úgy gondolta, hogy a csatlakozási okmányokon az ő aláírása szerepel - jelentette ki Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakciójának vezetője szombaton, az Önkormányzati hétvége címmel rendezett budapesti konferencián.

Orbán akarata

A szocialista politikus utalt a volt miniszterelnök elmúlt napokban tett kijelentéseire, mely szerint nem hiszi, hogy a Fidesz nem akar csatlakozni Európához, de szerinte a csatlakozási hajlandóságot az előző kormánypárt a politikai zsarolás tárgyává teszi. Lendvai úgy véli, ha nem Orbán Viktor akaratának megfelelő költségvetés születik, akkor a Fidesz nem támogatja az EU-tagsághoz elengedhetetlen alkotmánymódosítást.

Ez példátlan, és fordulat még a nagyon megosztott magyar politikai életben is - mondta Lendvai és hozzátette: az európai uniós csatlakozás volt az utolsó talpalatnyi hely a politikában, ahol egyetértés volt a pártok között. Megfogalmazása szerint most "ide is bemetszették a kést".

Másodjára sem

Az MSZP frakcióvezetőjének vélekedése szerint még nem tudható, hogy Orbán Viktor álláspontja mennyire lesz a Fidesz politikája. Úgy látja, hogy "ez a dolog a Fideszen belül még eldöntetlen, mert Szájer József televíziós nyilatkozatában még nem merte kimondani, hogy Orbán Viktornak igaza van". Lendvai Ildikó elképzelhetőnek tartja, ha az önkormányzati választáson másodjára sem jön be a Fidesz konfrontatív taktikája, akkor a Fideszben az a politikai vonal kerül túlsúlyba, amely a konszenzust keresi a csatlakozás tekintetében, és nem az utcát, hanem a parlamentet teszi a politizálás fő színterévé.

Az utolsó alkalom

Lendvai Ildikó felhívta a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány utolsó teljes évi elszámolása, azaz a zárszámadási törvényjavaslat többet jelent, mint egy átlagos elszámolás, mert "ez az utolsó és hivatalos alkalom, amikor az előző kabinet örökségét megmutathatják". A politikus szerint most kell az önkormányzatok örökségét is a nyilvánosság elé tárni.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.