Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Másfél évig nem lesz reáljövedelem-emelkedés

2006.06.03. 11:37
Az egyensúly helyreállításához szükséges döntéseket az idén, illetve a jövő év elején meghozzuk - közölte az MSZP frakcióvezetője a Népszavának adott, szombaton megjelent interjúban; Lendvai Ildikó elfogadható modellnek nevezte, hogy a miniszterelnök egyben egy párt vezetője is.

A döntések hatása 2007 végéig biztosan eltart. A kormányzás első másfél évére nem tudunk reáljövedelem-emelkedést ígérni - nyilatkozta Lendvai Ildikó. Hozzátette: ebben az időszakban igyekeznek szinten tartani a családok reáljövedelmét, majd 2008 után "fokozatosan megkezdődhet az újabb életszínvonal-emelkedés".

Miért van több politikus a miniszteri bársonyszékekben?

Fontos, hogy "a takarékosság oltárán" senkinek se kelljen elviselhetetlen áldozatot hozni. A ma is nagyon nehezen élőknek nem romolhat a helyzete - hangsúlyozta. Közölte, a kormányprogramban rögzítették, hogy bár nagyon akarták, de el kell halasztani az adócsökkentési programot a költségvetési egyensúly érdekében.

Lendvai Ildikó az új kormány miniszterjelöltjeire utalva arról beszélt: a közéletben sokáig élt a politikamentes, "szakértői kormány nimbusza", de úgy látja, eddig jobban beváltak azok a miniszterek, akik emellett a politikához is értettek. Nincsenek egyedül üdvözítő szakmegoldások, egy ponttól politikusként kell dönteni egy adott kérdésben - indokolta, miért került több politikus a minisztériumok élére, mint korábban.

Pártelnök lesz a miniszterelnökből?

Arra az újságíró felvetésre, jónak tartaná-e, hogy a miniszterelnök irányítsa a szocialista pártot, azt válaszolta: ez egy elfogadható modell a világban. Mint mondta, arra vigyázni kell, hogy ebben az esetben legyen mellette valaki, aki a párt szervezésével foglalkozik.

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz csak néhány dologban tudja megakadályozni a kormány terveit, azokban az esetekben, ahol kétharmados országgyűlési többségre van szükség. "Félútig" ezekben az ügyekben is elérhetünk - tette hozzá. Példaként említette a választott régiók létrehozását, amelyben ha nem kapnak támogatást, akkor "fejlesztési egységként" erősítik meg ezt a területi szintet.

Az utolsó megyei választás

A régiók létrehozása kapcsán azt is közölte, az idei lenne az utolsó megyei választás. "A tárgyalási pozíciónk az, hogy most a megyéket csak három évre válasszuk meg. Ez legyen az utolsó megyei választás" - fogalmazott.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.