Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Lendvai szerint morális fordulatra van szükség

2004.08.30. 07:22
Lendvai Ildikó biztos abban, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt számíthat az MSZP képviselőcsoport voksaira. Az MSZP frakcióvezetője a Magyar Hírlapnak adott interjújában közölte, nem gondolkodik azon, hogy távozzon frakcióvezetői posztjáról, elismerte ugyanakkor, hogy Kiss Péter hátránnyal indult a miniszterelnök-jelölti csatába, mert úgy tűnhetett, ő az elnökség embere. Lendvai Ildikó nyilatkozatában morális fordulatot sürgetett.
"A frakció tudja, nincs más út, csak előre, az adott jogi keretek között a lehető leggyorsabb kormányalakítás és a lehető legjobb kormányprogram felé" - reagált a Magyar Hírlapnak adott interjújában Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezető arra a kérdésre, milyen a hangulat a képviselőcsoportban. A politikus szerint "az első útkereszteződésen túl vagyunk". Lendvai szerint a nehéz, harmincnapos átmeneti idő könnyebbé vált az által, hogy Gyurcsány Ferenc mögé állt a koalíció és ő lett Medgyessy Péter helyettese.

Számítanak Medgyessyre és parlamenti voksaira

Reményét fejezte ki, hogy a távozó miniszterelnök a szocialistákkal marad, mint parlamenti képviselő és így számíthatnak majd az ő szavazataira is.

Lendvai Ildikónak nincs afelől kétsége, hogy a szocialista frakció megszavazza majd Gyurcsány Ferencet miniszterelnöknek. "A képviselőcsoport, amikor a múlt héten három jelöltet is el tudott fogadni, akkor arról is szavazott, hogy bárki kapjon közülük bizalmat, felsorakozunk mögé" - szögezte le, hozzátéve: lehet, hogy valaki Kiss Pétert, más pedig Gyurcsány Ferencet tartotta volna jobb választásnak, "mindkettejüket jobbnak tartjuk azonban Orbán Viktornál".

Lendvai hármas fordulatot sürget

Az MSZP frakcióvezetője nem bánta meg, hogy a kongresszuson Kiss Péter megválasztása mellett kardoskodott. Lendvai úgy véli: az MSZP 2002-ben azért nyert mert hármas fordulatot ígért: szociálist, demokratikust és modernizációst. A politikus úgy gondolja három új fordulatra lesz szükség. "Egy baloldalira, amely nem azonos az osztogatással; Szükség van fordulatra az elitnek szóló jószándékú gesztuspolitikától a valódi nemzeti-társadalmi párbeszéd felé. Az elitek csevelye helyett az embereket kell megszólítanunk" - hangoztatta.

Mit szabad és mit nem

"A harmadik a morális fordulat." - szögezte le. Arra a felvetésre, hogy ez utóbbin mit ért kifejtette: "Ezzel nem azt mondom, hogy a kormány vagy az MSZP bármiféle bűnöket követett volna el". A frakcióvezető ugyanakkor úgy látja, nem tudták megtörni azt a látszatot, hogy a politikának - bárkik csinálják - nem sok köze van az erkölcshöz, hogy ők sem jobbak a Fidesznél. "Ebben nem annyira a tényleges bakik, de nem is csak a rágalmak és a mi pipogyaságunk játszott közre. Nem tettük világossá normáinkat, hogy mit szabad és mit nem szabad. Ezért az elején olykor túl szigorúnak, majd később néha túl elnézőnek tűntünk" - szögezte le.

"Az elnökség rontotta Kiss Péter esélyeit

Lendvai Ildikónak eszébe sem jutott, hogy Gyurcsány Ferenccel egyeztessen arról, ő vezesse-e a továbbiakban is a parlamenti frakciót. "Ennek csak az egyik oka, hogy engem a frakció választ. A másik pedig, hogy akkor cselekednék helytelenül, ha úgy gondolnám: az új miniszterelnökünk csak régi híveivel akar dolgozni. Ismerem őt, nem ilyen ember."

Az MSZP frakcióvezetője úgy gondolja, a gazdaságnak ártott volna, ha az MSZP vezetése nem nevezi meg új miniszterelnök-jelöltjét. "Az elnökség letette a maga voksát, pontosan tudva, hogy a végső döntés joga nem az övé. Ezt a frakció és a választmány - helyesen - új jelöltekkel egészítette ki." Lendvai szerint kétségtelen, a döntésük később rontotta Kiss Péter esélyeit, aki az "elnökség emberének" látszhatott.

A politikus a Magyar Hírlap arra a kérdésére, hogy milyen változás lehetséges az MSZP elnökségében az októberi tisztújító kongresszus után, úgy reagált: "Természetes, hogy az európai parlamenti választás után az elnökség tekintélye megcsappant. Érthető, hogy a miniszterelnök-jelöltünk is hendikeppel indult. Októberben a szokásosnál nagyobb átrendeződést gondolok, de ez mindenképpen így lett volna."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.