Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Az SZDSZ a szocialisták államfőjelöltjére vár

2005.03.29. 12:49
Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető bízik abban, hogy megállapodik a két koalíciós párt a köztársaságielnök-jelölt személyéről, mivel a szocialisták önállóan nem tudják megválasztani a következő államfőt. Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő úgy reagált, várják a szocialisták javaslatát, hiszen önállóan ők még jelölni sem tudnak.

Az MSZP frakcióvezetője nem tart attól, hogy pártja nem tud megállapodni a koalíciós partnerével a köztársasági elnök személyéről. "Nem, hát ilyen fejre ejtett koalíciót csak nem alkotunk" - mondta Lendvai Ildikó, a Napkeltében.

Keserves folyamat

A szocialista frakcióvezető szerint olyan még nem volt, hogy lényeges kérdésekben ne tudta volna a közös akaratot ez a koalíció a parlamentben érvényesíteni. "Ez most is így lesz. Nem azt mondom, hogy nem keserves folyamat fog odáig elvezetni, (...) de a végén meglesz a közösen felvállalható és megszavazható jelölt (...) "nagy és jelképes politikai vereség, hogyha a koalíció nem tudja a saját köztársasági elnökét abba a bizonyos székbe ültetni" - hangsúlyozta.

Lendvai Ildikó kijelentette, "természetesen tudom, hogy nem elegendők a szocialista képviselők szavazatai ahhoz, hogy a parlament köztársasági elnököt válasszon, de a szabad demokrata koalíciós partnerrel odáig jutottunk, hogy ők most tőlünk várják a név kimondását, amiben aztán vagy meg tudunk egyezni, vagy nem" - mondta, s reményét fejezte ki, hogy sikerül megegyezni.

Eddig csak informális egyeztetés volt

Jelezte, hogy Kuncze Gáborral és Pető Ivánnal váltott szót az elnökválasztás szempontjairól, és a szóba jöhető körről is, de nem volt formális és hivatalos egyeztetés, nem is lehet addig, amíg, ha nem is az MSZP kongresszusa, de a választmánya "ki nem munkálja, ki az a jelölt, akivel érdemes odafordulni a szabad demokratákhoz".

Az SZDSZ várja a jelöltet

Az SZDSZ várja, hogy az MSZP megtegye javaslatát a köztársasági elnök személyére, közölte Horn Gábor az MTI-vel kedden. Az SZDSZ ügyvivője hangsúlyozta, "várjuk azt, hogy az MSZP, akinek módja nyílik a baloldali, liberális oldalon jelöltet állítani, megtegye a javaslatát, de ez még nem történt meg." Hozzátette, a liberális párt 20 országgyűlési képviselővel nem tud önálló köztársasági elnök jelöltet indítani, s "a Fidesszel közösen nem kívánunk jelölni".

Közölte, az utóbbi időben több alkalommal volt nem hivatalos találkozó a két párt között, és "folyamatosan találkoznak egymással az érintett politikusok". Az SZDSZ több, szerinte alkalmas személyre is javaslatot tett, ezek közül Gombár Csaba neve került nyilvánosságra - fűzte hozzá.

Mint mondta, nem menne bele találgatásokba, mert a köztársasági elnök-jelöltek kapcsán olyan közéleti személyiségek neve került szóba, "akiket nem érdemes fölöslegesen, se így, se úgy meghurcolni". Az SZDSZ ügyvivője hangsúlyozta: a két párt közötti koalíciós egyeztetést az MSZP április 16-i jelöltállító kongresszusa előtt kell lefolytatni.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.