Ágnes
-11 °C
-4 °C

Ózon Fesztivál és faültetés

2000.08.30. 17:45
A dühös elkeseredettség valamint a tenni akarás volt az üzenete a ma délelőtti Levegő Munkacsoport és a Rügyecskék Alapítvány által rendezett sajtótájékoztatónak. Az apropó a szeptember közepére tervezett Ózon Fesztivál, valamint az azt követő Országos Faültetési Akció jelentette. A rendezvény fővédnöke Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter lesz, aki bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a fatelepítések, valamint az egészséges ökológiai rendszer fenntartása létkérdése a mai magyar társadalomnak. Mert ,,a fákban istenek laknak, hogyha ők maguk nem azok".

Családias hangulatban, főként környezetvédelmi aktivisták jelenlétében zajlott le a tájékoztató, amely mindenképp jelzi, hogy a riasztó számok ellenére korántsem tartják fontosnak a hazai hírgyárak, hogy a statisztikák szerint rövidesen megfulladunk. Magyarország területén az elmúlt évtizedekben nem történt erdőtelepítés, viszont a szántóföldek aránya 38 százalékkal meghaladja a világátlagot. A megmaradt erdők hatvan százaléka pedig beteg, húsz százalékuknak pedig nincs esélyük a túlélésre.

Kiherélték a favédelmet

Az urbanizáció pedig a régi ligetek és fák eltűnését hozta magával, és mivel Magyarországon ,,az egyetlen 1970-ben alkotott favédelmi törvényt tavaly kiherélte a kormány, mára semmi sem védi a fákat". Radó Dezső a Levegő Munkacsoport Szakértői testületének elnöke előbbi mondatához csak annyit tett hozzá, hogy az 1994-ben rendezett lillehammeri téli olimpián egyetlenegy fa védelmében még a bob-pályát is megváltoztatták.

Etalonok viszont nem léteznek. A sokat szidott trópusi országok fakitermelése csak kullog az Egyesült Államok és Japán fakitermelése mögött, de a helyzet itthoni veszélyességét jellemzi, hogy nálunk még Románia, és Bulgária is jobban oltalmazza óriásait. Radó professzor kiemelte, hogy a szántóföldek magas aránya mellett, a legnagyobb gondot a rendezetlen földtörvény jelenti, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a magas áron értékesíthető építési telkek kialakításával tovább csökkentsék a zöld területek nagyságát.

Csak hosszú távon

Ligetvári Ferenc az Index kérdésére elmondta, hogy a Torgyán József Földművelési és Vidékfejlesztési miniszter által meghirdetett, az 'egymillió hektáros szántóföld felszabadítás, és ennek erdősítése' számítása szerint mindössze 140 évet venne igénybe. Ezért első körben a minisztériumok, valamint az erdőgazdálkodási társulásokkal kialakított korrekt, és építő kapcsolat jelenthetne megoldást. Mindesetre - tette hozzá a miniszter, ebben a kérdésben a Környezetvédelmi Minisztériumnak van a legkisebb szava. Ligetvári kijelentette, hogy a minisztérium azt szeretné, ha a tervezett Nemzeti Földalapban ne szerepeljenek védett területek, hiszen ezzel tovább bonyolódnának a kezelési kérdések.

A fővárosban irtanak

Újpesti utcakép a faírtás után
Az ország erdősítése mellett a fővárosban kisebbfajta botrányt okozó fakivágások is szóba kerültek. Ezekről Lukács András a Levegő Munkacsoport elnöke az Indexnek azt mondta, hogy most is ,,kegyetlen küzdelmek folynak, de sajnos kevés sikerrel". Lukács szerint a mélygarázsok sorozatos építésével nagy hibát követ el a főváros, mert ezzel nem hogy kiszorítanák az autókat a belvárosi területekről, hanem újabb lehetőségeket biztosítanak arra, hogy minél többen használják a belterületi részeket.

Rockzene és biciklis felvonulás

A szeptember 16-ára tervezett Ózon Fesztiválnak az a célja, hogy felhívja a városi lakosság figyelmét a fapusztításokat pótlandó fák ültetésére, valamint anyagi forrást szeretne teremteni az október idusára tervezett Országos Faültetési Akciónak. Ez utóbbit a Rügyecskék Alapítvány szervezi, akinek képviseltében Ferjentsik Viola elmondta, hogy az Ózon Fesztiválon fellépő művészek ingyen vállalták a szereplést. Többek között Quimby, Kispál és a Borz, és Tereskova koncerteket hallgathat a közönség. Akik pedig személyesen szeretnének demonstrálni, azok a Tabánból induló biciklis és görkoris felvonuláshoz csatlakozhatnak.

Ligetvári Ferenc a minisztérium részéről tizenöt konflist szeretne a felvonulók között látni, de ez az akció jelen pillanatban még szervezés alatt áll.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!