Natália
-3 °C
8 °C

Lézerpisztolyt akarnak forgalomba hozni Magyarországon

2001.03.28. 09:22
Az In-Kal Security szerint fél éven belül forgalomba kerülhet Magyarországon az a sokkoló, amely egy 8-10 méter távolságra lévő embert is megbéníthat. A lézerpisztolynak nevezett eszközt jelenleg csak az FBI használja. Két lézersugarat bocsát ki magából, amelynek végpontjai az emberi testen záródnak. A központi idegrendszert megbénítja, ezzel ideiglenes ideggörcsöt és bénulást okoz. Ha Magyarországon forgalomba kerül, 150 ezer forintért lehet majd hozzájutni.
Az In-Kal Security kapta meg a jogot Európában annak a lézerpisztolynak a forgalmazására, amellyel 8-10 méter távolságból lehet megbénítani egy embert - erősítette meg a Magyar Hírlap információit Lasz György, a társaság elnöke. Az ilyen típusú elektromos sokkolót jelenleg csak az FBI használja. Az engedélyezési eljárások most kezdődnek, várhatóan a terméket 4-5 hónap múlva kereskedelmi forgalomba is hozzák. Az In-Kal szerint a magyar jogszabályok módosításával az átlagemberek is megvásárolhatják majd a sokkolót, de az elsődleges vevői kör a rendőrség lesz. Az ORFK részéről közölték, minden bizonnyal vásárolnak majd, amennyiben lesz megfelelő anyagi hátterük.

A BM megvárja a fegyvertörvény elfogadását

A fegyvertörvény elfogadása után a Belügyminisztérium meg fogja vizsgálni azt a kormányrendeletet, amely többek közt a sokkolók használatát is szabályozza - nyilatkozta az Indexnek Ring Béla, a BM Jogi Főosztályának munkatársa. Rendőrségi szakértők véleményét kérdezik meg, hogy egy ilyen eszköz mennyire veszélyes a közbiztonságra és mennyiben használható támadásra, nem csak védekezésre. Ennek alapján fogják eldönteni, hogy civil emberek megvásárolhatják-e. Azt azonban nem tudja, hogy az In-Kal Security részéről miért nyilatkoznak ilyen magabiztosan a lézerpisztoly forgalomba hozataláról.

Egy sokkoló több veszélyt is rejt magában - folytatta Lasz György. Ha kicsi az áramerősség, akkor a használója kerülhet komoly veszélybe. Ha viszont túl nagy, akkor a támadóból lett áldozat számolhat égési sérülésekkel. A lézerpisztolyt tíz év alatt fejlesztették ki az Egyesült Államokban.

"Kíméletes és hatékony"

A lézerpisztoly két lézersugarat bocsát ki magából, amelynek végpontjai az emberi testen záródnak. A központi idegrendszert megbénítja, ezzel ideiglenes ideggörcsöt és bénulást okoz. Lasz György szerint "kíméletes és hatékony eszköz", nem okoz maradandó egészségkárosodást. A tartása szigorú nyilvántartás és ellenőrzés mellett valósulhatna meg. Szabályozni kell azok körét is, akik a pszichológiai és alkalmassági vizsgálatok után jogosultak a tartására. Egy ilyen sokkoló Európában 800-1000 dollárba, míg Magyarországon 150 ezer forintba fog kerülni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!