Salamon
7 °C
13 °C

Lomnici Zoltán lehet a Legfelsőbb Bíróság új elnöke

2002.06.10. 16:36
Magához kérette ma Mádl Ferenc köztársasági elnök Lomnici Zoltánt, a Legfelősbb Bíróság elnökhelyettesét - értesült az Index. Információnk szerint ez egyben azt is jelenti, hogy Lomnici lehet az államfő jelöltje Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság elnökének utódjaként.
Magához kérette ma Mádl Ferenc köztársasági elnök Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesét - értesült az Index. Úgy tudjuk, hogy beszélgetésen a Legfelsőbb Bíróság elnökének hamarosan lejáró mandátuma és lehetséges utóda volt a téma. Ezzel úgy tűnik, hogy jelen pillanatban Lomnici Zoltán a legesélyesebb arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke legyen. Az érintett nem kívánta sem megerősíteni, sem pedig megcáfolni értesülésünket.

Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökének mandátuma június 25-én jár le. A bírósági törvény értelmében vezető csak bíró lehet, kinevezése pedig hat évre szól. Az LB elnökét minősített kétharmados többséggel a Parlament választja meg. Azaz az összes képviselő kétharmadának szavazata szükséges.

Az Index úgy tudja, hogy Lomnici Zoltán személye valamennyi parlamenti párt számára elfogadható, a kinevezését bírótársai is támogatják. A Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesének esélyes ellenfele Zanathy János, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának vezetője.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!