Miklós
-7 °C
2 °C

Sztrájkkal fenyegetőzik a légirányítók egyik szakszervezete

2001.11.05. 12:48
Még alig kezdődtek el az egyeztető tárgyalások a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete és a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság között, az érdekképviselet már a sztrájk mellett döntött, amennyiben nem teljesítik követeléseiket. Az LRI értetlenül áll a történtek előtt.
A Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezetének (MLSZSZ) közgyűlése hétfő reggel egyhangúlag támogatta, hogy az érdekképviselet sztrájkot hirdessen, ha továbbra sem születik megállapodás a munkáltatóval folytatott tárgyalásokon - közölte Metes György, a szakszervezet elnöke. Az érdekképviselet vezetője úgy véli, a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) átalakítása következetlenül és kapkodva zajlik, veszélyeztetve ezzel a munkahelyek biztonságát. Vélemény szerint az LRI vagyonát titkos tárgyalásokon osztják szét, úgy, hogy a tervezett átalakításokkal kapcsolatban az érdekképviseletnek a munkáltató nem biztosított lehetőséget arra, hogy véleményezési jogával éljen.

A szakszervezet egyebek között azt követeli, hogy a munkáltató garantálja a dolgozók hosszú távú foglalkoztatását és rendezze az elmaradt fizetés-kiegészítések kérdését. Követelik továbbá, hogy a kormányzat azonnal állítsa le az LRI szétválasztását és a számvevőszék sürgősen kezdjen vizsgálatokat az igazgatóságnál.

A legnagyobb szakszervezet még nem gondolkozik a sztrájkon

Balogh Csongor, a Légiforgalmi Irányítók Független szervezetének elnöke az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a problémákat nem sztrájkkal, hanem tárgyalással szeretnék megoldani. Ugyanakkor nem osztják azt az érvet, hogy az LRI átszervezésével tönkre akarják tenni a céget. Balogh Csongor hangsúlyozta: Metes György - aki egyébként a MIÉP XVI. kerületi elnöke - csak fenyegetőzik, és várja a hatást. Amennyiben megijed az ellenfele, nyert, ha meg nem, akkor minden megy tovább a régiben.

Metes György elmondása szerint százhatvan légiirányítóból negyven tartozik a szakszervezetükhöz. Előzetes felmérésük szerint a többi szakszervezet hivatalos álláspontjának ellenére egy esetleges munkabeszüntetést a légiirányítók kétharmada támogatna.

Az LRI kész tárgyalni

Előbb meg kéne várni a tárgyalások befejezését, mielőtt sztrájkkal fenyegetőznének - nyilatkozta az Indexnek Péterffy Gábor, az LRI szóvivője. Az első egyeztető tárgyalás teljes sikerrel zárult, és kedden folytatják - közölte. Péterffy Gábor úgy véli, hogy Metes György súlyos vádjai mögött a szakszervezetének tájékozatlansága áll.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.