Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Termelési riport 2000

2000.08.01. 13:47
Egy műfaj újjászületését kísérhették végig mindazok a szerencsétlenek, aki kedd reggel véletlenül az m1 reggeli műsorára kapcsoltak. Ez a műfaj a termelési riport. A közszolgálati televízió élőben tudósított Mezőkövesdről, ahol a munkagépek autópályaépítés címén túrták a földet.
Háromszor kapcsolták a helyszínt, a képernyő bal felső sarkában pedig büszkén virított a ,,Mezőkövesd ÉLŐ" felirat. Az építésvezető a felsorolta a megmozgatandó föld mennyiségét, a sok ezer köbméternyi magyar anyaföldet, amit elvisznek, hogy a helyén épülhessen az út. Hallhattuk szájából a töltésépítés fortélyait, és az élvezetek csúcspontján, az aszfalt kopórétegének felrakását tekinthettük meg.

"Érezni lehetett, itt valami nem mindennapi dolog készül. Vállalkozók - nem a robbantósok, a becsületesek - hada lepi el az út környékét, ahogy épül az út"
És a gépek csak hordták a magyar anyaföldet, hogy a helyére magyar bányák magyar kövét hordják.

A riporter pedig csillogó szemmel hallgatta a mestert. Tapintani lehetett a feszültséget. A problémákat, amelyeket leküzdenek. A munkáshónaljak izzadtságszaga átsütött a képernyőn. De a pálya épül, határidőre. Az ember már látta, amint Schamschula György a választás előtt egy héttel végighajt a félkész pályán, sül az ökör, folyik a sör, a nép meg boldog.

Érezni lehetett, itt valami nem mindennapi dolog készül. Vállalkozók - nem a robbantósok, a becsületesek - hada lepi el az út környékét, ahogy épül az út. Sosem látott fejlődésnek indul az a település, amelyiknek jut a pályából. Mondta az egyik helyi polgármester. Mert nélküle nem lehet hiteles termelési riportot készíteni.

"És a gépek nyomán egyszerre sejlett fel az ötéves terv teljesítésének lehetősége, a vidék felzárkóztatása és a szép magyar jövő"
És a gépek nyomán egyszerre sejlett fel az ötéves terv teljesítésének lehetősége, a vidék felzárkóztatása és a szép magyar jövő. Ahol magyar vállalkozók, magyar pénzből, közbeszerzés nélkül, valaminél öt százalékkal olcsóbban, másféléves késéssel építik az utat. Hol vannak már a fejek, amelyek hullását Orbán Viktor ígérte, ha nem kezdik el építeni a pályát áprilisban, májusban és júniusban. A fejek a helyükön, az út pedig épül. Augusztusban.

Autópályaépítés reggel hétkor, élőben. Holnap reggel majd Torgyán doktor áll a búzában. Beásva, hogy mellig érjen. Még szerencse, hogy a kereskedelmi tv2 megmentette a nézőket. Csak egy kapcsolás, és az ember Schmuck Andor és Molnár Róbert fogyókúraversenyébe csöppent. A stúdióban a két operettpolitikus élőben tűket szúrt a fülébe, hogy jobban fogyjanak. Úgyhogy márcsak az aszfalt hízik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!