Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Madármészárlás miatt tüntettek az olasz követség előtt

2001.11.17. 17:31
A védett madarak vadászata ellen tüntettek természetvédők az Olasz Köztársaság Nagykövetsége előtt szombaton Budapesten.
A mintegy 300 fős demonstrációt a Világ Természetvédelmi Alap (WWF) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezte, miután a hónap elején az udvari határátkelőnél olasz állampolgárságú vadászok teherautójában jelentős mennyiségű illegálisan kilőtt madarat találtak a vámosok.

A jelek szerint a vendéglátóipari célra szánt szállítmány nem az első, bár szervezettségét tekintve az eddigi legnagyobb mészárlásra utal.

Tizenkétezer példányt mészároltak le

A szervezők a tüntetés keretében petíciót nyújtottak át a nagykövet számára, amelyben arra kérik az olasz hatóságokat, hogy rendeljenek el szigorú vizsgálatot az ügyben. A petíciót 23 magyar természetvédő egyesület írta alá.

A demonstráción részvevői a mintegy 12 ezer védett és fokozottan védett madár emlékére gyertyát gyújtottak a nagykövetség előtt. Az olasz vadászok magyar közreműködéssel végzett pusztítása szakemberek szerint több élőhelyen 10-12 évre kiirtotta a védett madárfajokat.

Bíbic, zöldike, pacsirta

Az illegálisan kilőtt védett madarak között bíbicek, barázdabillegetők, fürjek, citromsármányok, különféle pityerek, récék, mezei pacsirták, sárszalonkák, tengelicek, zöldikék, tövisszúró gébicsek, kenderikék és gerlék is voltak.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.