Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Mádl nem siet a Sándor-palotába költözni

2002.08.15. 09:10
A köztársasági elnök programjában egyelőre nem szerepel a Sándor-palota jövőbeni hasznosításáról szóló megbeszélés a parlamenti pártokkal - értesült a Népszava. Mádl Ferenc Az államfői sajtóiroda szerint a megbeszélés csak augusztus 21. után, Mádl Ferenc szabadságának leteltével esedékes, de egyelőre nem került szóba az egyeztetés.
A köztársasági elnök a hivatalos programjai mellett napi 2-3 szabad órát tud szakítani, hogy lefolytathassa a megbeszélést.

Ki fizesse a palotát?

A kormányszóvivő a kabinet július 26-i ülését követően jelentette be, hogy a kormány támogatja a köztársasági elnök juttatásairól szóló törvény módosítását, annak érdekében, hogy a jövőben már a törvény szövegében is szerepeljen: a köztársasági elnök és hivatala elhelyezésére a budavári Sándor-palota szolgál. A jogszabály módosításához a képviselők kétharmadának egyetértő szavazata szükséges. Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerint az előzetes egyeztetések alapján várható, hogy mind a négy parlamenti párt kész a módosítás megszavazására. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, amely eddig állta a Sándor-palota havi 2,4 millió forintos fenntartási költségét, továbbra is biztosítaná a szükséges összeget. A NKÖM szerint azonban csak akkor terheli a tárcát a fenntartási kötelezettség, ha nem a Sándor-palota lesz az államelnöki hivatal új épülete. A Népszava szerint a minisztériumban a támogatás további formájával kapcsolatban arra várnak, hogy a köztársasági elnök mikor dönt a beköltözésről.

Nem fér be mindenki

A döntés sürgetné az üzemeltető Budai Várgondnokság Kht. műszaki vezetője. Szandavári Csabáné lapunknak elmondta, hogy amennyiben nem biztosítják a működéshez szükséges költségeket, kénytelenek lesznek bezárni az épületet, mert a kormányzati támogatás csak augusztus végéig elegendő, és nem tudják kifizetni például az idegenvezetők bérét sem. Szandaváriné azonban bízik benne, hogy a szabadságolások lejárta után a kormányzati szervek napirendre veszik a témát. A kht. műszaki vezetője szerint még mindig sok érdeklődő szeretné megtekinteni a felújított palotát. Naponta 6-700 látogatójuk lenne, de egy nap csak 480 látogatót engednek be az épületbe. Még nem lehet tudni, hogy mikor tárgyal a köztársasági elnök a parlamenti pártok képviselőivel a Sándor-palota jövőjéről. Az eszmecsere és az államelnök költözéséről szóló döntés halogatása viszont oda vezethet, hogy a hó végén -- pénz híján -- be kell zárni az épületet. A felújított palotát naponta 6-700 látogató tekintené meg, de az épületbe egy nap csak 480 embert engednek be.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.