Emánuel
3 °C
12 °C

Főpróba a kinevezés előtt

2000.08.03. 15:45
Technikai főpróbát tartanak csütörtökön délután négy és hat óra között, a Parlament előtti Kossuth téren, ahol azt ellenőrzik: minden készen áll-e Mádl Ferenc új köztársasági elnök pénteki beiktatására - tudta meg az Index a Parlament sajtóirodájától. A szakemberek kipróbálják a hang- és fénytechnikát, de elpróbálják a holnapi huszonegy ágyúlövésből álló díszlövést is. Az Országgyűlés sajtóirodája arra kérte csütörtöki közleményében a környéken élőket, hogy nyissák ki ablakaikat, nehogy kitörjenek az üvegtáblák a robbanások miatt.

Már napok óta áll az ünnepi sátor
A huszonegy ágyúlövést is elpróbálják az új köztársasági elnök pénteki beiktatásának csütörtöki főpróbáján, a Parlament előtti Kossuth téren. A szakemberek kipróbálják a fény- és hangtechnikát, illetve felvonják a zászlókat és a díszzászlóalj is begyakorolja a lépéseket. A beiktatási ceremóniát - amelyre pénteken délután öt és háromnegyed hét között kerül sor - több ezer vendég követheti nyomon a dísztribünökön. A programra hivatalos az összes magyarországi település polgármestere, a hazánkba akkreditált nagykövetek, minden országgyűlési képviselő és a sajtó.

A ceremóniát az Ország Imázs Központ szervezi, hogy mennyi pénzbe kerül az ünnepség megszervezése, nem lehet tudni, mivel csütörtökön délután nem vették fel a telefont. Az Országgyűlés sajtóirodájának tájékoztatása szerint a pénteki napon körülbelül fél hat körül várhatóak a díszlövések. A légnyomás esetleg betörheti az ablakokat, ezért arra kérik a környéken élőket, nyissák ki ablakaikat csütörtökön délután négy és hat, és pénteken fél hat és hat között . Igaz, a díszlövéseket egyenként lövik ki, de fő az óvatosság - vélekedett a parlamenti sajtóiroda illetékese. Tájékoztatása szerint az ilyen alkalmakkor általában nem szoktak kitörni az üvegtáblák, de ,,sosem lehet tudni". Az esemény várhatóan este hét óra előtt néhány perccel ér majd véget.

Thaiföld

3 hetes körút Thaiföldön amolyan hátizsákos módra.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!