Salamon
7 °C
13 °C

Ismét államfőválasztás

2000.06.06. 11:55
Ma minden valószínűség szerint megválasztják a új köztársasági elnököt. Ha Mádl Ferenc, aki továbbra is az egyetlen jelölt, a délután egykor kezdődő parlamenti választásokon a második körben sem kap kétharmados többséget, akkor a második szavazás utáni harmadik fordulóban már elegendő a jelenlévő képviselők ötven százalékának plusz egy honatyának a voksa.
A koalíciós képviselők még a tegnapi sikertelen szavazás után benyújtották a köztársasági elnök jelöléséhez szükséges képviselői aláírásokat az Országgyűlés elnökének, s a házbizottság el is döntötte: délután egykor kezdődik az államfőválasztás második fordulója.

Ezen a szavazáson még az összes, vagyis 386 képviselő kétharmadának, azaz 258 honatyának az igenlő szavazatára van szükség. A tegnapi voksoláson mindössze tizenöt képviselő nem vette át szavazólapját, a legtöbben a szocialista frakcióból maradtak távol.

A leendő
A Házbizottság tegnap arról is döntött, ha a második körben sem sikerül megválasztani az államfőt, akkor szintén még ma kerül sor a harmadik fordulóra, rögtön a második forduló után. Ezen a szavazáson már elég a jelenlévő képviselők felének plusz egy főnek a szavazata, ami a tegnapi részvételi arányok esetén azt jelentené, hogy már 186 megválaszthatnák az új államelnököt. A ma várhatóan befutó Mádl Ferenc augusztus 5-én foglalhatja el majd hivatalát, ekkor jár ugyanis le Göncz Árpád távozó köztársasági elnök mandátuma.

A köztársasági elnökválasztás miatt egyébként Áder János házelnök megtiltotta, hogy a döntés előtt bármely képviselő is hivatalos külföldi útra utazzon. Bársony András, aki az Európa Parlament tanácskozására utazott külföldre, arra számíthat, hogy vissza kell fizetnie felvett napidíját. Áder azért döntött a szigor mellett, mert úgy véli, az ötévenként esedékes köztársasági elnökválasztáson illik részt venni. Arra viszont a parlament elnöke érdemben nem reagált a Magyar Hírlap kérdésére, hogy ha most ilyen fontosnak tartja az államfőválasztást, miért nem vett részt az öt évvel ezelőtti szavazáson.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!