Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Megegyezés várható a határon túliak kedvezményeiről

2000.12.13. 15:48
Hivatalosan Németh Zsolt külügyi államtitkár beszédével kezdődött el a Béla király úti kormányzási palotában a harmadik Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT). A magyar-magyar csúcs kétnapos megbeszéléslényegében az eredetileg státusztörvényként emlegetett, majd határon túli magyaroknak nyújtandó kedvezményre átkeresztelt, a végleges változatban pedig a szomszédos államokban élő magyarokról rendelkező törvénytervezetnek végső vitája.
A MÁÉRT politikai konzultatív szervezet, melyben a határon túli magyarok, a nyugati magyarság és a magyarországi parlamenti képviselettel rendelkező pártok vannak jelen. A tanácskozás várhatóan a tervezet elfogadásával ér véget. A tervezetet a parlamentnek jövő év elején nyújtják be, és 2002 elején már gyakorlatba is ültetik.

,,Magyar vagyok, nem turista"

A szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvénytervezet kidolgozásakor figyelembe vettük az európai uniós joggyakorlatot, az érvényes magyar jogszabályokat, és szándékunk szerint biztosítani akarjuk a megadható legnagyobb kedvezményeket a határon túli magyaroknak - jelentette ki Németh Zsolt a magyar-magyar csúcstalálkozón mondott nyitóbeszédén.

Orbán Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatóján kifejtette: szerinte a törvénytervezet arról szól, hogy egy nemzethez tartozunk, és hogy ezt a szellemiséget jogi úton is ki kell fejezni. Ez lényegében a ,,magyar vagyok, nem turista" pólófeliratok által szemléltetett gond megoldása - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A miniszterelnök úgy vélte, hogy a jól működő magyar gazdaságot a határon túli munkavállalók csak tovább segíthetik. Szerinte 90 ezer betöltetlen állás van ma Magyarországon és könnyebb határon túlról hozni egy munkást, mint a munkavégzés helyére költöztetni egész munkanélküli családokat.

A VMSZ ragaszkodik a kettős állampolgársághoz

Markó Béla
A választási kampányunk során is tapasztalhattam, hogy az erdélyi magyarság elvárásai nagyok és egyértelműek, ami a státusztörvényt illeti - nyilatkozta a tanácskozás kezdetén Markó Béla, az RMDSZ elnöke. Teljesen természetes az igény, hogy szeretnének Magyarországon egy olyan jogállást, ami nem turistához hasonló, nem érezzék idegennek magukat

Kasza József a VMSZ elnöke nem állna el a kettős állampolgárság megoldás lehetőségétől, de elmondása szerint figyelembe veszik a lépcsőzetes megközelítést, megoldást.

MSZP: a tervezet hibás

Tabajdi Csaba, az MSZP képviselője szerint a mostani tervezet sokkal reálisabb, és megfelel a magyarországi társadalom és a határon túli magyarok elvárásainak is. Volt egy korábbi veszély, hogy a határon túli munkavállalók olyan kedvezményeket kapnak, mi miatt sérül a magyarországi munkavállalók érdeke, azt a veszély mára elhárult. Tabajdi a törvény nagy hibájának tartja, hogy nem határozza meg ki a törvény kedvezményezettje. Az ellenzéki felvetésre válaszoló Orbán Viktor szerint kerettörvényről van szó, és alacsonyabb rendű szabályozás fogja pontosan meghatározni a törvény kedvezményezettjeit.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!