Ágnes
-13 °C
0 °C

Bizottsági igen a maffiaellenes központra

2000.09.19. 20:00
Kapcsolódó cikkek (2)
Az Index információi szerint éles vita bontakozott ki a Nemzetbiztonsági Bizottság keddi zárt ülésén a Szervezett Bűnözés Elleni Központ létrehozását elrendelő törvényjavaslatról, ám végül általános vitára alkalmasnak talált a kormánypárti többségű grémium. A koalíciós képviselők elégséges garanciákat látnak az adatkezelésre, míg az ellenzéki képviselők alkotmányos aggályaiknak adtak hangot.
Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága hosszas vita után általános vitára alkalmasnak találta a Szervezett Bűnözés Elleni Központ létrehozásáról szóló törvénytervezetet. A zárt ülésről kiszivárgott információk szerint a kormánypárti képviselők módosítás nélkül elfogadták, és támogatásukról biztosították a kormányjavaslatot, míg az ellenzéki képviselők alkotmányos aggályaikat hangsúlyozták.

Az ellenzék az adatkezelési gyakorlatot kifogásolja

A 600 millióért létrehozandó központ a nemzetbiztonsági hivataltól a rendőrségig, tíz különböző szerv adatait dolgozná fel. A jogszabály azonban nem tartalmaz garanciális elemeket arra nézve, hogy csak a megfelelő célokra használják fel a beérkező információkat.

Nem foglalkozik a tervezet azzal az igenis jelentős problémával sem, hogy amikor a hatóságok hozzáfognak a maffia felszámolásához, akkor hosszú ideig csak gyanúsítottjai, nem pedig tettesei vannak a különböző bűnügyeknek. Információink szerint az ellenzéki SZDSZ és MSZP abban az esetben hajlandó támogatni a tervezetet, ha olyan törvény születik, amely a demokráciában szokásos adatkezelési gyakorlatot ír elő, ellenkező esetben nem szavazzák meg a törvényt.

Kétharmad vagy egyszerű többség kell az elfogadásához?

Sőt az sem kizárt, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak, ha a koalíciós többség erőből keresztülveri a tervezetet a parlamenten. Többek szerint ugyanis a tervezet egyes részei kétharmados többséget igényelnének, ám a koalíció álláspontja most is az, hogy elegendő egyszerű többség annak elfogadásához. Az egyik képviselő úgy fogalmazott: a világ minden hatalmának legfőbb vágya, hogy ilyen jogszabályokat alkothasson.

Ehhez kapcsolódva Tóth Károly MSZP-s képviselő úgy nyilatkozott: nem kérdés számára, hogy jelenlegi formájában fogadják el a törvényt, éppen ezért azt a módosító indítványt nyújtja be a parlamentnek, hogy a kormány 2002 áprilisában, vagyis a választások előtt ne vonhassa vissza a hamarosan megszülető jogszabályt.

Felmerült, hogy ha a parlament törvényt alkotva létrehoz egy maffiaellenes csúcsszervet, akkor annak tevékenységét ellenőrizni kellene, ám a tervezet senkinek nem ad ilyen jogosultságot.

Az intézmény a belügy keretei között működne, annak vezetőjének munkáltatója pedig közvetlenül Pintér Sándor lenne.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.