Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Magyar pártja frakciójának magyarázta a bizonyítványt

2003.06.10. 15:40
Az SZDSZ frakció és a párt megyei elnökeinek a kezdeményezésére hétfőn meghallgatták az SZDSZ minisztereit - a hivatalos tájékoztatás szerint az elmúlt egy évről. Magyar Bálintot az oktatási tárcánál kirobbant botrányokról, Csillag Istvánt a paksi atomerőműben történtekről is kérdezgették. Közben az oktatási tárca korrupcióellenes intézkedéscsomagot fogadott el.
Magyar Bálint oktatási miniszter szerint nem az ő illetékessége, hanem a közigazgatásé a tárca alapkezelő igazgatóságán történt állítólagos vizsgálat, amely a Magyar Nemzet szerint a vezetés teljes alkalmatlanságát állapította meg. Szüdi János közigazgatási államtitkár az Indexnek nem tudta megmondani, hogy miféle revízióra hivatkozik a lap. Ugyanakkor megerősítette, hogy valóban zajlik ÁSZ és KEHI ellenőrzés az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatóságán (OMAI).

Kiosztották a feladatot

A minisztérium az utóbbi időben több intézményét szüntette meg vagy karcsúsította úgy, hogy a feladatokat különféle gazdasági társaságoknak adta ki. Szüdi János szerint így fordulhatott elő, hogy a minisztérium Kutatás Fejlesztési helyettes államtitkársága feladatostul előbb az OMAI-hoz került, majd működését, a pályázati pénzek elosztását privatizálták.

A feladatot ugyanakkor továbbra is ugyanazok végzik, mint addig, többek között Miskolczi Zita, aki a Magyar Nemzet szerint immár a L'Astcis cég tulajdonosaként, harmadmagával évi 14 millió forintért.

Az is igaz viszont, hogy Miskolci még az előző ciklusban kezdte el működését a minisztériumban. A K+F támogatására évi több milliárdot fordít a költségvetés, ezek pályázati elköltése a cég feladata.

Képben a frakció és a megyei vezetők

Az oktatási minisztérum az elmúlt néhány hétben állandó magyarázkodásra kényszerült. Az Index felvetésére, hogy a hétfői frakcióülésen a tárcánál kirobbant botrányokról is informálódni szerettek volna-e a képviselők, Magyar Bálint kategórikusan közölte: a minisztériumok működéséről számoltak be a miniszterek.

Ugyanakkor távozóban az ülésről többen megerősítették, hogy a botrányok is felmerültek, de a gazdasági minisztert is kifaggatták a paksi helyzetről. Szent -Iványi István szerint korábban nem volt gyakori, hogy beszámoltatták volna a minisztereket a pártnál. "Itt mindenkinek egy egy órában volt lehetősége a képviselőknek válaszolni - mondta."

"Annak érdekében, hogy az Oktatási Minisztérium működése még átláthatóbb legyen, Magyar Bálint oktatási miniszter kérésére olyan intézkedéscsomagot vezetünk be, amely az üvegzseb törvényben foglaltaknál is szigorúbb követelményeket ír elő" - tartalmazza az oktatási tárca keddi közleménye, amit a minisztérium közigazgatási államtitkára, Szüdi János jegyez.

Szigorodó szabályok

"Ezek a hatályos törvényi előírásoknál szigorúbb szabályok a jövőben kizárják az olyan hibákat is, amelyek ugyan nem törvénytelenek, de nem felelnek meg a magasabb erkölcsi normáknak" - fogalmaz a kommüniké. Így a jövőben a minisztériumi háttérintézmények 40 millió forintot meghaladó közbeszerzései esetén előzetes minisztériumi jóváhagyásra lesz szükség. Kötelező lesz a megpályáztatott területen a referencia felmutatása.

Jön a külső szakértők kora

Többségében külső szakértőkre bízzák a pályázatok elbírálását "és összeférhetetlenségnek minősül akár a bíráló bizottsági tag, akár közvetlen hozzátartozójával kapcsolatban fennálló közvetett érintettség". Belső utasítás formájában előírják: "a köztisztviselő munkaköri feladatainak teljesítéséhez kapcsolódóan semmilyen anyagi előnyt jelentő ajándékot nem fogadhat el sem magánszemélyektől, sem külső szervezetektől".

Zárolták az informatikai biztos iratait

Könnyíteni akarja az oktatási tárca a közérdekű adatok megismerhetőségét is, így a parlamenti képviselők például a törvényben előírt tizenöt nap helyett három napon belül tájékozódhatnak az őket foglalkoztató ügyekről. A dokumentum kitér arra is, hogy az informatikai miniszteri biztos hivatalában keletkezett ügyiratokat zárolták, a teljes iratanyagot független szakértővel vizsgáltatják meg.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.