Dömötör
11 °C
14 °C

Egymilliárdért költözött a városba a Malév

2003.03.20. 17:16
Belső vizsgálat elrendelését javasolta a Forgács és Kiss ügyvédi iroda a cég átvilágítása során a Malévnak, mert a légitársaság irodáinak a Lurdy Házba költöztetése nem biztos, hogy mindenben megfelelt a cég szerződéskötési szabályainak. A légitársaságnak csaknem egymilliárd forintba kerül, hogy három évig a Lurdy Házban működjön, ebben benne van az irodák átalakítására költött 350 millió is.
Versenyeztetés nélkül választotta ki a Malév a Lurdy Házat irodái elhelyezésére - derül ki a Forgács és Kiss ügyvédi irodának az Index birtokába került jelentéséből, amit a nemzeti légitársaság megbízásából készített a volt kancelláriaminiszter cége. Mint ismert, Kiss Elemérnek éppen az iroda állami megbízásai miatt kellett távoznia.

A reptéri irodák üresek

Az Index információi szerint a nemzeti légitársaság 2,8 milliárd forinttal tartozik a Budapest Airport Rt.-nek, mert évek óta nem fizetett a Malév reptéren használt irodái után bérleti díjat. Az Index úgy tudja, hogy a Malév által elhagyott irodák most üresen állnak, mert a repülőteret üzemeltető állami cég nem tudja kiadni őket. A reptéri irodákért lényegesen kisebb bérleti díjat kellett volna fizetni, mint a Lurdy Háznak.

Csaknem egymilliárd

A Malév és a Lurdy Ház Kft. közti szerződés értelmében a nemzeti légitársaság 10,5 eurót fizet négyzetméterenként havonta, illetve 1,8 eurójába kerül a közös költség egy négyzetméterre vetített díja, amit az Eurostat Németországra megállapított inflációs mértéknek megfelelően évenként korrigálnak. Szakértők szerint az 1,8 eurós közös költség a piaci árnál alacsonyabb összeg, így vélhetően évenként egy összegben kell majd kifizetnie a nemzeti légitársaságnak a kifizetett pénz és a tényleges fogyasztás különbözetét.

A Malév 7341 négyzetméternyi irodát bérelt ki összesen három évre 634 millió 300 ezer forintért, illetve a cég állta az irodák átalakításának a 350 milliós költségét is. Ebben a csaknem egymilliárd forintban azonban nincsen benne a rezsiköltség. A nemzeti légitársaságnak 2002. szeptember elsejétől van szerződése a Lurdy Házzal, és 2005. augusztuis 31-éig maradhatnak ott.

Triplázódó parkolódíj

Az ügyvédi iroda szerint a Malévnek rendkívül előnytelen a szerződés, mert a bérbeadó szinte indoklás nélkül felbonthatja a bérleti szerződést, míg a Malév csak abban az esetben élhet a rendkívüli felmondás lehetőségével, ha a bérbeadó nem tudja biztosítani az irodai célú rendeltetésszerű üzemeltetését. Hogy ez pontosan mit jelent, azt nem tartalmazza a szerződés.

Az is aggályos az ügyvédek szerint, hogy a megállapodás csak háromszor egy évre hosszabbítható meg, és a bérbeadó semmilyen kötelezettséget sem vállal a továbbiakra, sőt a szerződés tartalmazza azt is, hogy a bérbeadónak nem kötelessége cserehelyiséget biztosítania a szerződés lejártakor.

A Forgács és Kiss ügyvédi iroda azt is kifogásolja, hogy a parkolásért fizetendő díj az első évhez viszonyítva évenként 100 százalékkal nő, az első évben 12,78, a második évben 25,56, az utolsó évben már 38,34 euró/hó.

Az üggyel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni a Malév álláspontját, de az ilyen ügyekben nyilatkozatra jogosult Váradi József vezérigazgató péntekig külföldön tartózkodik, és nem jelölt ki maga helyett senkit nyilatkozattételre.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!