Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Sztrájk miatt késtek a Malév-gépek

2004.03.22. 16:06
Kétórás munkabeszüntetést tartott hétfőn a Malév-gépeket kiszolgáló földi személyzet egy része, ezért bizonyos járatok nem, vagy csak késve szálltak fel. A Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke eredményesnek tartja az akciót.
A repülőgépek ferihegyi földi kiszolgálását végző munkavállalók figyelmeztető sztrájkja miatt néhány Malév járat kisebb-nagyobb késést szenvedett, miközben a Ferihegy 2/B terminált terrorveszély miatt ki kellett üríteni.

A szakszervezet vezetője eredményesnek tartja az akciót, Csorba Attila, a hétfői, kétórás figyelmeztető sztrájkot szervező Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke a sztrájkot követően az MTI-nek elmondta: eredményes volt a felhívásuk. "A szolgálatot teljesítő 260 munkavállalóból 208-an szüntették be a munkát" - mondta. A további érdekképviseleti lépések elsősorban a tárgyalások eredményétől függenek - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Maximum 25 perces késés

Sándor László, elnök-vezérigazgató hétvégi, a külön megállapodást kizáró kijelentésére reagálva Csorba Attila hangsúlyozta, hogy a munkáltató korábban is kötött egy-egy szakszervezettel külön megállapodást, például az LDFSZ-szel is, azonban a menedzsment azóta sem teljesítette az ebben foglaltak egy részét. Példaként említette a bérfelzárkóztatásra tett munkáltatói ígéretet, amiben szavai szerint érdemi lépés nem történt.

Krebsz Adrien a Malév szóvivője beszámolt arról, hogy a munkabeszüntetés nem okozott késést az érkező járatoknál. "A 14 induló gép közül a menetrend szerinti időnél korábban indult egy, időben nyolc, kisebb-nagyobb, maximum 25 perces késéssel öt gép szállt fel. A szóvivő megerősítette, hogy a munkáltató hétfőn délután újra tárgyalóasztalhoz ül az érdekképviseletekkel.

Bértárgyalások hetek óta

Az LDFSZ vasárnap jelentette be a hétfői, kétórás munkabeszüntetést. Az érdekképviselet azért választotta a tiltakozásnak ezt a formáját, mert ismertetése szerint a munkakörülményekkel kapcsolatos érdekegyeztető eljárás több fordulójában nem vett részt a Malév Rt. delegációjának vezetése.

A szakszervezeti vezető közölte azt is, hogy a Ferihegyen működő három reprezentatív szakszervezet szombaton létrehozta a Légiközlekedési Érdekképviseletek Szövetsége nevű tömörülést, ezerötszáz fős létszámmal. A Malév elnök-vezérigazgatója, Sándor László ugyancsak vasárnap jelentette be: a Malév Rt. vezetése a hat szakszervezettel a kollektív szerződésnek megfelelően folytatja hetek óta a bértárgyalásokat, az LDFSZ pedig ezen a bértárgyaláson kívül terjesztette elő követelését. "A Malév Rt. csak a hat szakszervezettel együtt tárgyalhat a bérkövetelésekről" - mondta.

Terror-riadó

Javában tartott a sztrájk, amikor az egyik várócsarnokban gazdátlan bőrönd keltette fel a figyelmet. A reptéri rendőrség részlegesen kiürítette a Ferihegy 2/B terminált, és kihívták az ORFK rendőreit is, akik bombabiztos védőfalal vették körül a gyanús csomagot.

Mint azt Németh Lajos az Országos Rendőr-főkapitányság alezredese az Indexnek elmondta, a reptéri biztonsági szolgálat végül egy játék tangóharmónikát talált az elszállított poggyászban, tehát tényleges veszélyhelyzet nem volt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!