Dömötör
11 °C
14 °C

Hegedűs püspök pereli a Magyar Narancsot

2001.12.03. 11:39
Hegedűs Loránt református püspök 5 millió forint nem vagyoni kártérítést követel a hetilaptól azért, mert az egy júniusban megjelent cikkében többek között "hajlott korú főnácinak" titulálta őt. A Magyar Narancs azzal védekezik: nem tényeket, csupán értékelést közöltek.
A Pesti Központi Kerületi Bíróságon megkezdődött Hegedűs Loránt, református püspök Magyar Narancs ellen indított személyiségi jogi pere. A püspök, a Magyar Narancs 2001. június 7-én megjelent számában szereplő cikk azon kijelentéseit sérelmezi, amelyben őt ""a magyar politikai antiszemitizmus szigorú nagypapa figurájának"", ""felekezeti górénak"" és ""hajlott korú főnácinak"" nevezik.

Hegedűs, aki a tárgyaláson személyesen nem jelent meg, 5 millió forint nem vagyoni kártérítést és az újságban megjelenő elégtételadást kért. A Magyar Narancs képviselői elmondták, hogy Hegedűs nem azt a nyelvezetet használja, amelyet a Magyar Narancs olvasótábora, ezért kifogásolja a góré kifejezést. A sérelmezett kifejezések nem tényállítások voltak, azok csupán az értékelés kategóriájába tartoznak.

A püspök ügyvédje elmondta, hogy a Magyar Narancs útszéli hangnemben ír, de az ügy elbírálásánál nem az olvasótáborának értékrendje a mérvadó, hanem az általánosan elfogadott erkölcsi normák. Becsületsértő egy ötven éve szolgáló egyházi méltóságot egyszerűen csak legórézni és antiszemitizmussal vádolni.

A bíróság a tárgyalást 2002 márciusára halasztotta el, és kötelezte a felperest, hogy írásbeli bizonyítékait 30 napon belül nyújtsa be.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.