Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Stabil különbség, kiegyensúlyozott változások

2005.06.13. 12:46
A Marketing Centrum mérései szerint február óta többé-kevésbé változatlan a két nagy párt országos támogatottsága. A közvélemény-kutató viszont azt tapasztalta, hogy a stabilizálódott különbség ellenére az elmúlt hónapokban zajlottak átrendeződések a Fidesszel illetve az MSZP-vel szimpatizáló csoportok között.

Országosan immár négy hónapja változatlan a pártok lakossági támogatottsága. Jelzésértékűnek talán csak az tekinthető, hogy május és június eleje között 3 százalékkal növekedett azok aránya, akik több keresztkérdés után sem nyilatkoztak a kedvenc pártjukról, állítja a Marketing Centrum júniusi felmérése.

Dinamikus egyensúlyban

A közvélemény-kutató 2005. június 3. és 7. között, még a köztársaságielnök-választás előtt felvett adatai alapján továbbra is 8-10 százalék a különbség a két nagy párt támogatottsága között. A szavazásra a jogosultak körében "most vasárnap" a Fideszt 35, a szocialistákat 27 százalék támogatná. Marián Béla, a cég vezetője az Indexnek elmondta, hogy az országos átlagok stabilitása nem jelenti azt, hogy az egyes szavazócsoportok között ne történnének változások. 'Valójában arról van szó, hogy a közvélemény különböző rétegeit érő különféle hatások hosszabb időtávlatában is dinamikus egyensúlyban vannak egymással." Júniusra például jelentősen mérséklődött a fővárosban mért MSZP-előny, de ez a mozgás kiegyenlítődött a vidéki a Fideszt-előny csökkenésével. A főváros-vidék különbség május elején volt a legnagyobb, júniusra a májust megelőző szintre állt vissza.

Küszöb körül

A Marketing Centrum szerint annak ellenére, hogy két nagy párt hívei továbbra is nagyjából azonos valószínűséggel járulnának az urnákhoz, a kisebb pártok támogatói valamivel nehezebben mozdulnának. Az MDF esetében az a valószínűbb, hogy az 5 százalékos küszöb alatt maradna a támogatottságuk, míg az SZDSZ esetében továbbra is az valószínűsíthető, hogy vennék az akadályt, bár ez most nem olyan biztos, mint amilyennek egy hónapja tűnt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

A legmenőbb síterepek

Csodás panoráma, jó levegő, szép pályaszállások, a téli sport szerelmeseit ezek várják.