Miklós
-7 °C
2 °C

Marx-Engelst a Jászai Mari térre!

2003.06.17. 10:23
A Munkáspárt és más, baloldali szervezetek visszaállítanák Karl Marx és Friedrich Engels szobrát, amelyet 1992-ben távolítottak el a Jászai Mari térről. Egyelőre hiába vártak levelükre választ Hiller István kulturális minisztertől. A szobor alkotója, Segesdi György felesége az ötletet ízléstelennek tartja, míg a Szoborpark ügyvezetője szerint az engedély megszerzésére nincs esély.
Folyamatosan bírálták a két alakot, akiknek se keze, se lába (Fotók: Szoborpark)
"Gratulálunk miniszteri kinevezéséhez. Reméljük, sok szép feladat megoldása fűződik majd az ön nevéhez!" - kezdődik az a Munkáspárt honlapján olvasható levél, amelyet különféle baloldali társadalmi szervezetek írtak május 16-án az akkor frissen kinevezett Hiller István kulturális miniszterhez a Jászai Mari téri Marx-Engels emlékmű visszaállítása érdekében.

A levél írói úgy vélik, hogy a szobor 1992-es eltávolítása és a budatétényi szoborparkba szállítása a "múlttal való szakítás irracionális gesztusa" volt. A szobor esetleges visszaállítása szerintük a fiatal magyar demokrácia gesztusa lenne a más világnézetűeknek, de "esztétikai érveket" is előhoztak. "Segesdi György 1971-ben felállított Marx-Engels emlékműve szürke gránitból készült, Közép-Európa legnagyobb és legjelentősebb kubista térplasztikája" - írják.

Egységet képez

Réthly Ákos, a Szoborpark ügyvezető igazgatója az Indextől hallott először a kezdeményezésről, amelynek megvalósulására egy esetleges kedvező miniszteri válasz esetében sem lát esélyt. "A Szoborpark, mint műalkotás egységet képez, vagyis a felépítmény, a szobrok és az elrendezés koncepciója együttesen áll jogvédelem alatt. Bármilyen megbontása kizárólag az alkotó, ifj. Eleőd Ákos építész engedélye alapján lehetséges - aminek megszerzésére nincs esély."

Az ügyvezető nem tartja jó ötletnek a szobrok ide-oda hurcolását. A főváros tulajdonában lévő Szoborpark, úgy gondolja, a rendszerváltás emlékműve, nemzeti kincs, kulturális-turisztikai nevezetesség, nem pedig szoborraktár, ahonnan ki-be lehet hozni az alkotásokat.

Se keze, se lába

A Szoborpark egységet képez
"Szerencséje van, hogy engem ért el, a férjem nem szívesen nyilatkozna erről a szoborról, amiből mindig csak kellemetlensége volt" - mondja az Indexnek Segesdi György szobrászművész felesége. A pártközpontból hetente jártak a szobrászművész műtermébe, hogy ellenőrizzék az alkotás folyamatát. Miután felállították az emlékművet, folyamatosan bírálták a két alakot, akiknek "se keze, se lába".

A három-négy év alatt elkészült műért százezer forintot kapott Segesdi. Ennél nagyobb hasznot húzhatott volna belőle, ha egy rendszerváltás után jelentkezett dél-koreai úr 65 ezer dollárért megvehette volna a Jászai Mari téri Marx-Engelst. "A saját parkjában akarta felállítani a szobrot" - idézi fel a távol-keleti milliomos szándékát Segesdi György felesége, aki a Munkáspárt ötletét ízléstelennek tartja. A házaspár még nem volt a Szoborparkban, de Segesdiné úgy véli: férje Marx és Engelse jó helyen van ott, ahol van.

Miért ne?

"Súlyos hiba volt annak idején eltávolítani az emlékművet" - mondja Székely Péter, a Munkáspárt szóvivője az Indexnek. Szavainak nyomatékot ad egy angol újság tavalyi felmérésével, amelyben Karl Marxot az évezred gondolkodójává választották. "Ha az EU-csatlakozás küszöbén álló Magyarországon lehet szobra Teleki Pálnak, akkor miért ne lehetne Marxnak és Engelsnek is?" - teszi fel a kérdést Székely, amelyre választ a minisztertől vár - eddig hiába.

Az Index megkereste a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának sajtóosztályát, ahonnan eddig válasz nem érkezett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.