Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Kábelszakadás: nem fizetik vissza az IC-pótjegy árát

2003.05.28. 12:16
A Budapest-Szeged vasútvonal vecsési szakaszán a múlt héten átvágtak egy kábelt, ezért az intercity vonatok akár száz percet is késhettek. A MÁV reklámjaiban hirdeti, hogy tizenöt percnél nagyobb, saját hibából bekövetkező késés esetén visszafizeti a pótjegy árát. Ez a múlt héten nem történt meg. A MÁV a külsős vállalakozót okolja, a közlekedési szakjogász szerint az utas a harmadik személy által bekövetkezett kárért nem felel.
"Egyszerűen elképesztő, amit a MÁV művel. Mossák kezeiket, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan ők tehetnek róla, amikor mi most 1 órát késtünk az IC-vel Pestre menet." "Vérlázító, amit a monopolhelyzet miatt megenged magának a MÁV, de mivel kénytelenek vagyunk vele utazni, nemigen tehetünk semmit." "Visszafelé azon tanakodtam magamban, hogy inkább busszal jövök, de a Nyugatiban ki volt írva, hogy a Dankó IC 15 percet késik. Mégis inkább a vonat mellett döntöttem a kiírás miatt. Ahogy elindult a vonat, a hangosbemondóban közölték, hogy a késés egy óra lesz. Fel tudtam volna robbanni a méregtől." "Igen kulturálatlan dolognak tartom, hogy miközben tudja a t. MÁV, hogy a vonatok mennyit fognak várhatóan késni, mégsem tájékoztatják az utasokat a menetjegy vásárlásakor erről a nem elhanyagolható tényről."

Nemes gesztus

Ilyen, és ennél vaskosabb bejegyzések olvashatók egy múlt heti esetről a szegedi Délmagyarország internetes fórumán. A Budapest-Szeged vonal vecsési szakaszán a pálya felújítása közben átvágtak egy kábelt, ezért a vasúti jelző- és biztosítási rendszer nem működött. Az eredeti útvonal helyett a szerelvények, akár másfél órát is késve, Szolnok felé kerültek. A fórum bejegyzéseiből is látható, hogy az utasokat hiányosan tájékoztatták a történtekről. Ennél is nagyobb bosszúságot okozott azonban, hogy a vasúttársaság nem térítette vissza az IC-pótjegy árát, noha a Személyszállítási Üzletszabályzat kimondja: A MÁV, saját hiba esetén, 15 percnél nagyobb késésnél köteles visszafizetni a pótjegy árát.

"A minisztérium által elfogadott üzletszabályzatban harminc perc szerepel, úgy is mondhatnám, hogy a MÁV nemes gesztust gyakorol, amikor már tizenöt percnél is fizet" - mondja az Indexnek a MÁV egy, a szegedi igazgatóság személyszállítási üzletágán dolgozó munkatársa. Igaz, ettől még fizetni kellett volna, hiszen - derül ki a Délmagyarországban közölt összeállításból - a csütörtöki Maros 100, a Móra 96, a Dankó intercity pedig 61 percet késett. A vasúttársaság arra hivatkozik, hogy a kárt külsős vállalkozó okozta, ezért nem téríti vissza a 440 forintos pótjegy árát.

Felelősséggel tartoznak

"A MÁV érvelése nem jogos, mivel az utas a harmadik személy által bekövetkezett kárért nem felel" - nyilatkozta az Indexnek Diczig István ügyvéd, közlekedési szakjogász, aki szerint ilyen esetekben a vasúttársaságnak a külsős vállalkozón kell behajtania a kárt. "A MÁV felelősséggel tartozik az utasoknak."

A jogász érvelését alighanem a MÁV is magáévá tette: jövő hét hétfőtől a vecsési szakaszon, külső vállalkozó hibájából bekövetkezett 15 percen túli késésért is fizetni fog. Ennél többről egyelőre nincs szó.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.